priopćenje za medije

Udruga trgovine i logistike: Zabranu rada nedjeljom treba revidirati

Objavljeno: 30.07.2023. 11:55

Zadnja izmjena: 30.07.2023. 11:55

Objava Udruge trgovine i logistike:

Udruga trgovine i logistike - UTIL poziva Vladu RH i zakonodavca na ponovni dijalog oko regulacije rada nedjeljom i to da se ovo pitanje uredi kroz Zakon o radu; na način da se regulira rad nedjeljom za sve radnike u Hrvatskoj, a ne kako je danas reguliran rad nedjeljom samo za pojedine djelatnosti - točnije, samo za trgovinu.

Regulacija mora vrijediti jednako za sve radnike u Hrvatskoj, takvo što bi bilo pravedno i unaprijedilo bi uvjete i kvalitetu rada u svim djelatnostima koje rade nedjeljom.

Prošlo je dvadesetak dana od implementacije novog Zakona o trgovini kojim je zabranjen rad nedjeljom, a već se naziru teške posljedice i za poslodavce i za radnike u trgovini. Dio trgovaca ima velike gubitke jer se promet nije 'prelio na druge dane' te postoji realna opasnost od zatvaranja nekih trgovina i gubitka radnih mjesta. Čvrsto vjerujemo da to nije bila intencija ni želja zakonodavca.

Udruge trgovine i logistike – UTIL naglašava da je briga o radnicima u trgovini jedan od prioriteta Udruge i podržat će svaku inicijativu ili zakonsku promjenu koja ide u tu smjeru. Tome u prilog govori i činjenica da je UTIL u potpunosti podržao posljednju promjenu Zakona o radu, s kojim je za sve radnike u Hrvatskoj uvedena minimalna satnica rada nedjeljom, blagdanima i praznicima, odnosno plaća za rad nedjeljom povećana je 50% u odnosu na satnicu za redoviti rad.

„UTIL razumije nakanu zakonodavca u kojoj želi učiniti novi iskorak prema boljim i kvalitetnijim uvjetima radnika u industriji trgovine, što Udruga podržava. Međutim, UTIL smatra da se rad nedjeljom učinkovito i pravedno može riješiti samo tako da se regulira rad nedjeljom, a ne da se selektivno zabranjuje rad pojedinim djelatnostima, poput u ovom slučaju trgovine“- ističe član Savjeta Udruge, g. Stjepan Roglić

UTIL poziva pravosudnu i zakonodavnu vlast da ugradi dodatne nadzore i regulacije kojima bi se spriječilo donošenje zakona koja nisu u skladu s temeljnim dokumentom države – Ustavom RH.

Komentari