Dan kestena

Na varaždinskome placu obilježava se dan posvećen neokrunjenome kralju jeseni

Objavljeno: 11.10.2021. 13:15

Zadnja izmjena: 11.10.2021. 13:33

Varaždinska tržnica će u subotu, 16. listopada obilježiti Dan kestena. Tim povodom posjetiteljima će se besplatno podijeliti 40 kilograma pečenih kestena, dok će se za glazbeni ugođaj na placu pobrinuti tamburaši iz sastava 'Špancir'.

A da bi plac toga dana zasjao u posebnome 'jesenskome ruhu', pobrinut će se čak 14 dječjih vrtića iz Varaždina i okolice koji će svojim radovima i porukama ukrasiti cijelu tržnicu. Jedinstvenom izložbom crteža i radova koja će biti postavljena na svim stupovima tržnice, predškolska djeca pokazat će posjetiteljima i prodavačima kako ona zamišljaju jesen na varaždinskome placu. Najteži zadatak na ovome događaju imat će komisija za izbor najboljih vrtićkih radova jer tri najbolja prema njihovoj ocijeni, Gradska će tržnica i primjereno nagraditi.

Danom kestena na varaždinskome placu želi se ukazati na izuzetnu vrijednost ove namirnice koja s pravom nosi titulu 'kralja jeseni'. Iako se najčešće peče i kuha, kesten ima neiscrpnu primjenu u gastronomiji. Koristi se za pripremu pirea, juha te drugih slatkih i slanih jela. Zbog velike količine vlakana koje sadrži, pozitivno djeluje na probavu i smanjuje razinu kolesterola u krvi. Kao namirnica bez glutena, a s visokom razinom škroba, osobito se preporučuje u prehrani celijakičara.

Na varaždinskome placu ovih je dana među najtraženijim artiklima, a ponuda je bogata. Kestenu uz bok, tržnica je puna i drugih sezonskih proizvoda poput mandarina i vrganja. Iz Gradske tržnice stoga pozivaju sve ljubitelje jesenskih plodova da ne propuste Dan kestena, druženje i uvijek dobru atmosferu na placu.

Komentari