monografija autorskog tandema

Križevačka Izdavačka kuća Veda d.o.o objavila monografiju Varaždina i Varaždinske županije

Objavljeno: 28.09.2021. 08:18

Zadnja izmjena: 28.09.2021. 08:18

Križevačka Izdavačka kuća Veda d.o.o., poznata po prestižnim monografijama: Hrvatska pisana kultura od 8. do 21. stoljeća u tri sveska, Rijeke Hrvatske, Gradovi kontinentalne i Gradovi jadranske Hrvatske u 2 sveska, upravo je objavila monografiju Varaždina i Varaždinske županije.

Autorski tandem Nikola Žulj (fotografije) i dr. sc. Zdenko Balog (tekst), ovaj puta se odlučio za jednu od kulturno najbogatijih hrvatskih županija kao i za jedan od najljepših gradova cijele Hrvatske.

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

Knjiga Varaždinska županija virtualni je depozitorij, kružno putovanje kroz prostor i vrijeme područja sjevera Hrvatske. Iako je kroz povijest županija mijenjala površinu i granice, današnje granice uvelike poštuju povijesne okolnosti. Porječjem rijeke Bednje, između dravskih ravnica i sjevernih obronaka Ivančice i Kalnika, nižu se gradići, ladanjski dvorci, barokne crkve i kapelice, idilični krajolici, isprepleteni legendama i poviješću.

Naše putovanje kroz prostor i vrijeme počet će kod izvora rijeke Bednje i 'bisera Hrvatskog zagorja', Draškovićevog Trakošćana. Nizvodno, upoznat ćemo lepoglavske pavline, najjači kulturni, umjetnički i prosvjetni centar kontinentalne Hrvatske kroz tri stoljeća. Sve do rimskih Varaždinskih toplica i boginje Minerve, Rabuzinovog zavičaja Novog Marofa, pa kroz ludbrešku Podravinu, gdje Bednja utječe u Dravu. Svaki dvorac i svaka crkva oživljeni su u tekstu autentičnom poviješću, koji nas uvodi u vrijeme ne tako dalekih predaka i njihovog života. Konačno, ali ne i manje atraktivno, uživat ćemo u krajolicima i malim isječcima prirode uhvaćenih okom kamere.

DRUGI VARAŽDIN – grad u kojem spavaju anđeli

Prva novija crno-bijela fotomonografija Varaždina (Black and White Photography)

Drugi Varaždin je knjiga koja dolazi dolazi nakon mnogih knjiga napisanih o ovom gradu, a koja nije niti jednoj od njih slična. Pristupom tzv. 'druge povijesti', iz sitnih krhotina stvarnog života Varaždinaca i mnogih drugih koji prolaze kroz ovaj grad, oživljava pred nama popularno brendirani 'Barokni Varaždin', ali viđen iz novih kutova, sa novim detaljima, uhvaćenim kadrovima prožimanja povijesti i suvremenosti.

Pristup u knjizi 'Drugi Varaždin' udaljava se od svakog stereotipa, nesputan pristupom studija i monografija koje poznajemo, nudi nam pogled na stvaran grad. Nisu preskočeni detalji kako bi se doprlo do nekog od 'šlagvorta', nema hijerarhije motiva i povijesnih događaja. U istoj su ravni kraljevske diplome, matične knjige i privatne korespondencije, s ciljem kako što neposrednije upoznati naše pretke, njihov život i njihovu težnju ka boljem i ljepšem. Fotografski materijal vodi nas u šetnje gradom, kojima nije cilj pretrčavanje od znamenitosti do znamenitosti rutinom turističkog obilaska. Otvoreno, s užitkom promatrača neopterećenog naslagama mnogostoljetne povijesti, dozvoljavajući da Grad predstavlja sam sebe kroz šetnje koje mogu biti i vaše, kako biste i sami poželjeli doživjeti grad. Intiman ugođaj ovih fotografskih obilazaka grada naglašen je crnobijelom fotografijom, što do izražaja dovodi detalj.

Monografija 'Varaždinska županija' i 'Drugi Varaždin', originalnim pristupom i dokazanim referencama autorskog tandema, svakako će biti zanimljivo štivo, kako za poznavaoca građe, tako i za onoga koji se želi prvi puta upoznati s ovom bogatom i zanimljivom regijom.

Knjige možete naručiti u web knjižari na sljedećem linku:

Varaždinska županija i Drugi Varaždin - komplet u dvije knjige

Komentari