Nikad se nije toliko ulagalo

DVD-u Vinica napokon cisterna u trajno vlasništvo, iz Štromarovog ministarstva Općini Vinica više od 4,6 milijuna kuna

Objavljeno: 03.10.2019. 11:15

Zadnja izmjena: 03.10.2019. 11:16

Danas je prihvaćena odluka za dodjelu vatrogasnog vozila (cisterne) DVD-u Vinica u trajno vlasništo, rekao nam je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.

- Ova Vlada nastoji ravnomjerno ulagati u sve krajeve Hrvatske, kao kroz višemilijunske projekte, tako i kroz ove manje, koji su od iznimne važnosti građanima – rekao je Štromar.

Dodaje kako se u sjever Hrvatske, u gradove i općine Varaždinske županije, nikad nije toliko ulagalo. Isto tako, ni jedna Vlada nije toliko sredstava dodijelila Općini Vinica, jer, kako kaže Štromar, mještani Vinice to zaslužuju.

- Varaždinska županija, svi gradovi i općine, pa tako i Općina Vinica imaju prijatelja u Vladi i dok god sam ja u Zagrebu brinut ću da se sjever razvija. Sjever je godinama bio zakinut, ali to više nije tako. Ne gledam stranačke boje, ni osobne frustracije pojedinaca koji obnašaju funkcije, već mi je bitan krajnji cilj, a to je da svi građani sjevera žive bolje – rekao je Štromar.

Samo iz Štromarovog Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja Općini Vinica dodijeljeno je više od 4,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Napomenimo i kako je zahvaljujući izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave Općina Vinica dobila za 2,5 milijuna kuna veće proračunske prihode, kako bi se poboljšali uvjeti života svim mještanima. Upravo na toj izmjeni zakona inzistirao je Štromar prilikom ulaska u vladajuću koaliciju.

 Za energetsku obnovu Srednje škole Arboretum Opeka dodijeljeno je 3,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a za energetsku obnovu Područne škole Gornje Ladanje 449,9 tisuća kuna.

 Također, dodijeljeno je i ukupno 563 tisuće kuna za komunalne projekte, održavanje i uređenje nerazvrstanih cesta, te nabavu traktora s priključcima za snijeg. Osim toga, dodijeljeno je i 47,4 tisuće kuna za izmjene i dopune prostornog plana Općine.

 Kad govorimo o klizištima, koja su bila dugogodišnji problem ne samo Općine Vinica, već i cijelog sjevera Hrvatske, zahvaljujući upravo Predragu Štromaru u mandatu ove Vlade počelo je rješavanje tog problema. Nakon što je u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja osigurano 10 milijuna kuna za sanaciju kizišta, od ove godine na raspolaganju su i sredstva u Hrvatskim vodama za tu namjenu, a riječ je o 50 milijuna kuna godišnje.

 U Općini Vinica sanira se klizište u Marčanu, a 380 tisuća kuna za tu namjenu stiglo je upravo iz Štromarovog ministarstva.

 - Imamo još godinu dana za realizaciju svih planova. Primarni ciljevi Ministarstva graditeljstva je stambeno zbrinjavanje mladih. Privodimo kraju još jedan poziv za subvencioniranje stambenih kredita i do sad se javilo viće od 3300 mladih koji će zahvaljujući ovoj mjeri imati svoj dom. Kad tome pribrojimo 5300 od prošla dva poziva, dolazimo do brojke od preko 8600 mladih obitelji koje rješavaju stambeno pitanje uz našu pomoć, a uz ove subvencije i POS do kraja sljedeće godine ta će se brojka popesti na 20 tisuća – rekao je Štromar te dodao kako paralelno s tim Ministarstvo graditeljstva razvija i digitalni sustav izdavanja dozvola, što smanjuje birokraciju i ubrzava postupke, nema više biljega i šetnja po šalterima.

 - Isto tako, svake godine osiguravamo sredstva za komunalne projekte, koji imaju za cilj podizanje komunalnog standarda manjih sredina – rekao je Štromar i dodao kako Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja uskoro otvara i nove pozive za energetsku obnovu javnih zgrada te se nada da će načelnici i gradonačelnici maksimalno iskoristiti sredstva

Komentari