grad ludbreg jedan od partnera

Završio projekt DESCO koji se temelji na potrebi jačanja suradnje između malenih gradova

Objavljeno: 26.02.2019. 10:04

Zadnja izmjena: 26.02.2019. 10:06

Nakon 16 mjeseci završava projekt DESCO koji se temelji na potrebi jačanja suradnje između malenih gradova i različitih dionika te okuplja tri partnera iz dvije zemlje, Grad Ludbreg, Grad Prelog i Općinu Letenye.

Projektom se nastojala uspostaviti prekogranična suradnja, ojačati kapaciteti lokalnih samouprava i stvoriti strateška podloga za poticanje i povećanje broja prekograničnih inicijativa u području malog i srednjeg poduzetništva, civilnog društva te javne vlasti.

- Projekt Desco je specifičan projekt ne zbog opsega već zbog konačnih ciljeva. To je prekogranični projekt koji uključuje suradnju prekograničnih gradova. Poznato je da je vrijednost projekta preko 200 tisuća eura, a trajao je 16 mjeseci. Projekt se temelji na potrebi jačanja suradnje između manjih gradova, ali i različitih dionika koji su dio tih lokalnih zajednica, odnosno škole, općenito obrazovne ustanove, knjižnice i gospodarstvenike tako da su aktivnosti koje su bile planirane napravljene na način da zajednički ostvarimo ciljeve projekta. Prvenstveno se to odnosi na omogućavanje zajedničkog sudjelovanja, razvijanje koncepta razvoja za malene jedinice lokalne samouprave i za svakog partnera pojedinačno – rekla je Petra Međimurec, voditeljica projekta u Gradu Ludbregu.

Cilj prekogranične suradnje usmjeren je na rješavanje zajedničkih izazova koji su zajednički identificirani u pograničnim regijama, poput loše dostupnosti, posebno u odnosu na povezivost informacijskih i komunikacijskih tehnologija i prometnu infrastrukturu, lokalnih industrija u opadanju, neodgovarajućeg poslovnog okruženja, nedostatka umreženosti između lokalnih i regionalnih uprava, niskih razina istraživanja i inovacija te preuzimanja informacijskih i komunikacijskih tehnologija, onečišćenja okoliša, sprečavanja rizika, negativnih stavova prema građanima susjednih zemalja te bi cilj trebao biti iskorištavanje neiskorištenih potencijala rasta u pograničnom području (razvoj prekograničnih objekata i klastera za istraživanja i inovacije, integracija prekograničnog tržišta rada, suradnja između obrazovnih institucija, uključujući sveučilišta, ili između zdravstvenih ustanova), uz istovremeno jačanje suradnje u svrhu općeg usklađenog razvoja Unije.

Program prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. jedan je od programa Europske teritorijalne suradnje koji zauzimaju važno mjesto kao jedan od instrumenata i ciljeva Kohezijske politike Europske unije. Programi u okviru Europske teritorijalne suradnje – u novoj financijskoj perspektivi objedinjeni pod brendom INTERREG – doprinose jačanju ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije Europske unije baveći se problemima koji nadilaze granice između različitih zemalja ili regija. Ciljevi Europske teritorijalne suradnje između ostalog su stvaranje zajedničkog identiteta, integriranog fizičkog prostora, uravnoteženog razvoja i poboljšanje politika i bolje funkcioniranje upravljačkih struktura. Kako bi postigli ove ciljeve, programi prekogranične suradnje prepoznaju zajedničke probleme u pograničnim regijama te određuju mjere za suočavanje s njima.

- Sukladno općem cilju planirali smo i aktivnosti projekta, odnosno sada su to ostvareni rezultati. Imali smo aktivnost jačanja vidljivosti manjih gradova do 10 tisuća stanovnika kao što je i Ludbreg i povezivanje s jedinicama lokalne samouprave koje su slične. Izradili smo web stranicu projekta, ali ona nije koncipirana kao klasična web stranica gdje dođete, pogledate nešto, zaboravite i idete dalje. Ona je napravljena kao komunikacijski alat gdje možete čitati novosti o projektu, ali se možete povezivati i s drugim gradovima, javnim ustanovama, knjižnicama... Napravljena je kao e-platoforma gdje ljudi mogu pogledati bazu projekata koje smo proveli, to smo napravili s ciljem da svim dionicima omogućimo lakše pisanje projekata, lakšu izradu inicijativa na način da vide kako se projekt piše, što sve mora sadržavati da bi dobio financiranje od nacionalnog ili nadnacionalnog tijela i posljednja, ali možda i najvažnija stvar da imamo bazu dionika iz cijelog prekograničnog područja, imamo dionike iz područja Grada Ludbrega, Grada Preloga i Grada Letenyea, ali to nije nekoliko organizacija već organizacije iz svih sektora različitih djelatnosti jer upravo je namjera platforme povezivanje različitih dionika da oni mogu samostalno razviti projekt ili ideju i provesti inicijativu – objašnjava gradonačelnik Dubravko Bilić.

Projekt je pri samom kraju tako da možemo govoriti o ostvarenim rezultatima.

-Svakako je najvažnija međunarodna baza svih sektora i različitih djelatnosti, povezani su umreženi dionici. Izrađena je online baza najboljih projekata, programa i prekograničnih praski, lista izazova, zajednička metodologija za rješavanje postojećih problema. Predstoji još izraditi javno dostupnu metodologiju i priručnik za pisanje projekata po pravilima projekt menadžementa. Cilj nam je osigurati prijenos najboljih praksi, a koja se odnosi na poticanje međusobnog povezivanja. Zadnji rezultat je jačanje kapaciteta zaposlenika. Danas je veoma teško steći nova znanja, skupiti vrijeme da prolazite edukacije, a kroz ovaj projekt imali smo tu mogućnost – zaključuje Petra Međimurec.

Komentari