u hotelu Turist

Konferencija DUO PACK i EN–EFF: "Od 2021. nove zgrade moraju biti gotovo nulte energije"

Danas se u hotelu Turist na zajedničkoj završnoj konferenciji u uspješnoj suradnji s područja obrazovanja u projektima DUO PACK i EN-EFF na čelu voditeljice Renate Papec razgovaralo i izlagalo o glavnim ciljevima i rezultatima projekata.
Objavljeno: 26.11.2018. 14:50

Zadnja izmjena: 26.11.2018. 18:25

Danas se u hotelu Turist na zajedničkoj završnoj konferenciji u uspješnoj suradnji s područja obrazovanja u projektima DUO PACK i EN-EFF na čelu voditeljice Renate Papec razgovaralo i izlagalo o glavnim ciljevima i rezultatima projekata.

Cilj projekta je pridonijeti obrazovanju, osposobljavanju i strukovnom obrazovanju kroz razvoj zajedničkih programa treninga implementacije principa gradnje gotovo nulte energije. To su građevine ekstremno visoke energetske učinkovitosti koje troše vrlo malo energije dok se preostala potražnja zadovoljava obnovljivim izvorima energije proizvedenima u neposrednoj blizini potrošnje.

- U ovom projektu smo implementirali Europsku direktivu koja se odnosi na visokogradnju i koja zapravo propisuje od 2021. da se sve novo sagrađene zgrade, grade kao zgrade gotovo nulte energije - rekla je voditeljica projekta Renata Papec.

Postoje dva problema

Također, Papec kaže kako su odmah primijetili da postoje dva problema, a to je da će direktiva utjecati na samo tržište i da ne postoji kurikulum, odnosno stručno obrazovanje koje može pratiti novo zakonodavstvo. Stoga su odlučili projekt podijeliti na dvije ciljne skupine:

- Jedna skupina se odnosi na poduzetnike i profesionalnce te stručnjake koji posluju u području visokogradnje, a druga na nastavno osoblje koje zapravo treba u svom radu odrediti buduće stručnjake kako graditi zgrade gotovo nulte potrošnje energije - kaže Papec.

Nakon 31. prosinca 2020. sve nove zgrade, javnog i privatnog vlasništva, morat će biti gotovo nulte energetske potrošnje, a uspješan prelazak ovisi o svima uključenima u izgradnju, vlasnicima javnih i privatnih zgrada te su i projektom predviđene različite aktivnosti koje uključuju različite ciljne grupe.

Kada je riječ o DUO PACK projektu, radi se o problemu strukovnog kadra i problema pri zapošljavanju zbog odlazaka mladih u zapadne zemlje. To je dovelo do toga da je strukovno obrazovanje postalo ne dostatno za potrebe tržišta rada, odnosno poduzetnike.

- Nedostatak komunikacije možda je jedan od glavnih problema koji je djelomično uzrokovalo do toga da tvrtke nemaju značajnog utjecaja na školski kurikulum, jer se sami nisu dovoljno uključili u te edukativne vode - rekla je Božica Šantek, voditeljica projekta DUO PACK.

 

Komentari