najava

Znanstveno - stručni skup ORP Sračinec 2022 održava se u srijedu

Objavljeno: 23.12.2022. 08:20

Zadnja izmjena: 23.12.2022. 08:28

Održiva i regenerativna poljoprivreda, novi poljoprivredni standardi ili skraćeno "ORP Sračinec 2022" naziv je znanstveno - stručnog skupa koji će biti održan u srijedu, 28. prosinca u velikoj dvorani Doma kulture u Sračincu.

Na njemu će biti riječi o održivoj i regenerativnoj poljoprivredi i novim poljoprivrednim standardima.

09:00-09:30 Registracija gostiju

09:30-09:50 Otvaranje znanstvenog skupa

09:50-10:15 Predstavljanje gostiju

I.

10:20-11:45 PRIMJENA TRENDOVA BUDUĆNOSTI

1. Fanon d.o.o. Petrijanec– Mario Jarnjak mag.ing.agr. izvršni direktor

- jedan od vodećih proizvođača hrane za životinje. Trenutno kao jedini GMO free proizvođač.

2.Eco agro d.o.o. Veliki Lovrečan– Doroteja Bednjanić

- uzgoj fazanske divljači i svinja Mangulica, kao takva jedinstvena je proizvodnja u Hrvatskoj.

3.Vrček, obrt za proizvodnju i usluge, vl. Dalibor Vrček, Črnec Biškupečki 303

- briga za svinje rezultat je vrhunske kvalitete mesa. Kroz ciklus: hrana - otpad – energija sagrađena je i bioplinska elektrana, gnojovku s farme kao obnovljivi izvor energije

4.PG Bistrović d.o.o., mljekara Marina – Stjepan Bistrović direktor

- modernizirana farma po principu „od polja do stola“ .vlastita proizvodnja hrane za krave, proizvodnja mlijeka i prerada u svježi sir, kiselo vrhnje, jogurt, maslac, sirutku, polutvrde sireve s dodacima, vlasac, paprika, dimljeni

5.BIOinput d.o.o, centar za ekološku poljoprivredu - Martina Borić, dipl.ing.agr., direktorica

- distributer certificiranih proizvoda za profesionalnu ekološku i integriranu poljoprivrednu proizvodnju.

6. Sajević d.o.o. – Slovenija, Gregor Sajević, direktor

- stočar, distributer stočne hrane, sjemena te prodaja poljoprivredne i građevinske mehanizacije

11:45-12:15 Pauza za kavu, klipić

II.

NO TILL I POKROVNI USJEVI, ZELENA GNOJIDBA

12:15-13:30

1. DÉMÉTÉR BIOSYSTEMS KFT., VL. DIRICZI ZSOMBOR– BUDIMPEŠTA,

NO TILL I POKROVNI USJEVI, ZELENA GNOJIDBA, predavač Leon Šopar

- prezentacija uzorkovanje u poljoprivredi i preporuku gnojiva. Optimizacija i kvaliteta prinosa uz efikasniji utrošak ulaznih materijala i što manje opterećenje za okoliš.

2. HRVATSKA POLJOPRIVREDNA KOMORA, Amalka Vukelić, dipl.ing.agr.

Biodinamička i ekološka obrada tla – podrivači u dugotrajnim nasadima u funkciji očuvanja mikrobiota tla i smanjenje okretanja tla

3. KONZERVIRANJE VOĆA I POVRĆA“ŠOPAR“ M. Središće Alen Šopar, vlasnik i predavač

Prezentacija: Proizvodnja kukuruza u No-Tillu i iskustva u proizvodnoj godini 2021./2022. (prednosti i nedostaci)

13:30-14:00 Pauza za kavu, klipić

III.

14:00 – 15:00 – PANEL RASPRAVA

Teme: Novi poljoprivredni standardi- ekološka proizvodnja, No-till obrada tla, zelena gnojidba, plasman proizvoda, cijene, obnovljivi izvori energije, odgovor na klimatske promjene

PANELISTI:

  • Sajević d.o.o. – Slovenija, Luže21, 4212 Visoko, Direktor Gregor Sajević
  • PG Bistrović, mljekara Marina, Vratno Gornje, vlasnik i direktor, Stjepan Bistrović
  • Konzerviranje voća i povrća „Šopar“ Mursko Središće, vlasnik Alen Šopar
  • PZ Varaždinsko povrće, Vidovec, upraviteljica, Kristina Vidaček
  • PZ Ludbreški kraj - upraviteljica Antonija Lenček, bacc.oec
  • Min.poljoprivrede, uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede: Zrinka Večerić dipl.ing.agr., viša stručna savjetnica i Jurica Bengeri, dipl.ing.agr. viši stručni savjetnik.

15:00-15:30 Zaključak znanstveno-stručnog skupa

Završna riječ organizatora skupa

Komentari