energetska obnova kuća

Županija zaprimila više od 360 zahtjeva za energetsku obnovu kuća - još pet dana za prijave

Objavljeno: 25.06.2020. 15:58

Zadnja izmjena: 25.06.2020. 15:59

Više od 360 građana dosad se javilo na javni poziv Varaždinske županije za iskaz interesa za sufinanciranje troškova dokumentacije za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Prijave se mogu podnijeti do utorka, 30. lipnja.

Zbog ogromnog interesa, obavještavamo građane da imaju još pet dana za podnošenje zahtjeva. Varaždinska županija će sve zahtjeve građana, koji ispunjavaju uvjete, prihvatiti i sufinancirati, pri čemu će se potrebna sredstva osigurati rebalansom županijskog proračuna. Upravo zbog rebalansa proračuna, rok za podnošenje prijava ograničen je do 30. lipnja. Svi oni koji svoj zahtjev neće moći dostaviti do tog datuma, javiti se mogu u AZRA-u, županijsku razvojnu agenciju.

Cilj je što većem broju građana omogućiti izradu kvalitetne tehničke dokumentacije za prijavu na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Svaki građanin od Varaždinske županije može dobiti do 5.000 kuna bespovratnih sredstava. 

Javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća na području RH objavljen je danas, 25. lipnja, a prijave će početi primati 1. rujna. Za građane je osigurano 203 milijuna kuna.
- Iako to nije obveza Varaždinske županije, cilj i želja je građanima pomoći da se pripreme za natječaj Fonda i dobiju 60-postotno sufinanciranje. Pozivamo građane da iskoriste tu mogućnost jer se radi o značajnom novcu. Primjerice, na prosječnu vrijednost ulaganja od 50.000 kuna, povrat novca iz Fonda je 30.000 kuna. Uz to, Županija u startu pomaže s troškovima izrade potrebne dokumentacije za prijavu – istaknuo je župan Čačić (Reformisti). 

Županija će izradu izvješća o energetskom pregledu i izradu energetskog certifikata sufinancirati do 2.500 kuna, a do 2.500 kuna će sufinancirati i troškove izrade glavnog projekta za ugradnju sunčanih elektrana.

– Dakle, jedan građanin može dobiti do 5.000 kuna za izradu dokumentacije, a jedini uvjet je da podnesu prijavu Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Kada se prijave Fondu, isplatit ćemo im sredstva, bez obzira hoće li Fond njihovu prijavu odobriti. To znači da za građane rizika nema, jer čak i ako ne dobiju sufinanciranje od Fonda, Županija im isplaćuje bespovratna sredstva jer je uvjet prijava Fondu. To znači da novac za izradu dokumentacije ne mogu izgubiti – napomenuo je župan Čačić.  

Javni poziv objavljen je na internetskim stranicama Varaždinske županije: http://www.vzz.hr/javni-pozivi-i-natječaji/?page=2.

Osim toga, AZRA d.o.o., razvojna agencija čiji osnivač je Županija, građanima nudi uslugu pripreme za  prijavu na javni poziv Fonda.

– Prijave na javni poziv Fonda bit će moguće isključivo online, putem internetske stranice FZOEU-a. Za građane koji nisu u mogućnosti sami prijaviti se na natječaj, nudimo uslugu kompletiranja dokumentacije, upload na stranice FZOEU-a i prijavu po cijeni od 500 kuna. Uz navedeno, za sve hrvatske građane, uključujući i građane Varaždinske županije, nudimo i uslugu izrade energetskog certifikata, izvješća i ponude, kao i samu prijavu, pri čemu korisnik plaća samo pripremu prijave 500 kuna, a ostatak od 2.500 kuna nakon prolaska prijave na javnom pozivu – rekao je Borko Mikić, direktor AZRA-e.

Više informacija možete dobiti na mail [email protected] ili na broj telefona 042/422-200.

Komentari