Ajmo Vatreni! Ponovno nas učinite ponosnima! Varaždinci su uz vas!

Objavljeno: 14.06.2012. 12:35

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Drago Sopta / CROPIX

Vatreni danas imaju prvu meč loptu za plasman u drugi krugu Europskog prvenstva. S početkom u 18 sati snage će odmjeriti sa Azzurima. Desetak tisuća „kockica“ u Poznanu, 4,5 milijuna Hrvata u domovini i neizračunljiv broj njih u dijaspori danas će ponovno disati kao jedno.

I Hrvatska i Italija u prvom su kolu Europskog prvenstva odigrali dojmljive utakmice i u današnju utakmicu ulaze s istim planom – pobijediti, uzeti tri boda i doći na korak do drugog kruga.

Vatreni su protiv ekipe sa „zelenog otoka“ pokazali da izbornik Bilić nije bio u „živčanom bunilu“ kada je prije prvenstva rekao da njegova ekipa može daleko, jako daleko.

U tih 90 minuta desetak tisuća navijača u Poznanu, 4,5 milijuna navijača u domovini i neizračunljiv broj njih u dijaspori zaboravili su kako se teško Hrvatska plasirala na EURO te sve probleme s ozljedama stožernih igrača kao što su Lovren i Olić.

Samo jedna odlična utakmica bila je dovoljna da se i posljednji skeptik među navijačima pretvori u najvećeg optimista. Modrić, Perišić, Rakitić, Jelavić i posebno Mandžukić „zaludili“ su malu ali ponosnu naciju i to ne samo zbog dobre igre nego najviše zbog borbenosti, zajedništva i vjere.

Euforija među navijačima je porasla „do neba“ i nitko kao da niti ne sumnja da će Vatreni danas ponovno pobijediti Azzure.

Temelj za optimizam naime nije samo dobra igra Vatrenih u utakmici protiv Irske, nego i činjenica da su nam Talijani u principu „stare mušterije“. Već gotovo sedam desetljeća traje niz nepobjedivosti Hrvatske protiv Italije. Stvarno ne bi bilo u redu da ta tradicija „padne“ baš danas u Poznanju. Ne danas.

No, Azzuri su na ovom prvenstvu vrlo jaki, neki bi čak rekli da su, ako uspiju danas dobiti Vatrene, i kandidati za naslov prvaka Europe.

Nije to više ona ekipa koja igra dosadni „catenaccio“ i čeka jednu jedinu priliku na cijeloj utakmici da zabije gol. Prandellijevi Azzuri možda su i najofenzivnija reprezentacija Italije u povijesti, ekipa koja se želi nadigravati, imati posjed lopte, stvarati prilike i zabijati golove.

Za ilustraciju, da vam je netko prije samo mjesec dana rekao da će „libera“ talijanske reprezentacije na Europskom prvenstvu igrati jedan vezni igrač, sigurno bi ste mu rekli da je u „živčanom bunilu“. Samo mjesec dana kasnije, za Azzure je najnormalnija stvar da im „libera“ igra Danielle De Rossi, inače vezni igrač Rome.

Da doista misle ozbiljno Azzuri su pokazali već u prvom susretu protiv Furije.  Protiv Španjolske istrčali su na teren kao ranjene zvijeri, uzeli im loptu i krenuli u napad. I isplatilo im se. Da je bilo malo sreće mogli su uzeti i sva tri boda no i sa jednim bodom su postavili dobre temelje za nastavak natjecanja.

Tako stoje stvati. I Hrvatska i Italija danas idu po tri boda koja „život znače“. Bojno polje zove se Stadion Miejski u Poznanju. S jedne strane jedna od najtrofejnijih reprezentacija u povijesti koja je odlučila okrenuti novu stranicu, a s druge jedna mala ali ponosna reprezentacija koja ima borbenost, zajedništvo i vjeru. Naravno, ne smijemo zaboraviti niti desetak tisuća glasnih „kockica“ na stadionu te 4,5 milijuna navijača u domovini i neizračunljiv broj u dijaspori koji dišu kao jedno.

Vatreni kreću u 18 sati. Više stotina Varaždinaca u ovom je trenutku u Poljskoj, a mi ostali strepjet ćemo pred malim ekranima.

Ajmo Vatreni! Igrajte za nju, a Varaždinci su uz vas!

Komentari