osnovano davne 1897.

Biciklističko društvo ''Sloga'' proslavilo 120.obljetnicu

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 25.07.2017. 19:28

Zadnja izmjena: 25.07.2017. 19:33

Jedan od najstarijih sportskih kolektiva u regiji, Biciklističko društvo ''Sloga'' iz Varaždina, u ponedjeljak je obilježio 120 godina neprekidnog rada. Riječ je o klubu koji je svih ovih godina jedini koji je sačuvao izvorno ime, ali i jedini koji je stopio svakodnevnu potrebu svojih sugrađana - bicikl, sa sportom.

Podsjetimo, Društvo je osnovano 24. srpnja 1897., a osnivač i prvi predsjednik bio je Andro Siber. Kada bi se trebao izdvojiti jedan dio bogate klupske povijesti, svakako se treba prisjetiti trojca - Tomašić, Kolarić, Remar, koji je 1968. godine ispisao važan dio blistave klupske povijesti. Oni ostaju juniorski cestovni i brdski prvaci Jugoslavije i Hrvatske te juniorski prvaci Jugoslavije na 4000 metara dohvatne vožnje na trkalištu. Isti uspjeh ponovili su te godine i na brdskom Prvenstvu Hrvatske.

Na krilima njihova uspjeha, „Sloga“ dobiva mnoga priznanja Biciklističkih saveza Jugoslavije i Hrvatske – „Sloga“ je proglašena najboljim sportskim društvom Varaždina, a Antun Remar, koji je i danas aktivan u klubu, najboljim sportašem.


''Sloga'' se i danas može pohvaliti da je odgojila i odgaja vrhunske bicikliste na svjetskom nivou. Među njima su svakako Radoslav Rogina i Kristijan Đurasek koji je u nedjelju završio svoj nastup na najprestižnijoj svjetskoj biciklističkoj utrci ''Tour de France''.

Inače, Društvo svoje aktivnosti nastavlja u novouređenim prostorima na stadionu u Zagrebačkoj ulici. U suradnji BD „Sloga“ i Varaždinskog kluba kolekcionara, povodom obljetnice je promovirana i poštanska omotnica s grbom Kluba, a svi zainteresirani su na sam dan obljetnice svoje pošiljke mogli slati sa prigodnim žigom Kluba.

Komentari