Cedevita preko Hemofarma do europskog Topa 16

Objavljeno: 23.02.2011. 09:06

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: Nenad Dugi / CROPIX

Kolo prije završetka drugog kruga, Cedevita se riješila svih briga u lovu na četvrtfinale Eurokupa. Pobjeda nad Hemofarmom u petom kolu skupine i Topa 16 osigurala je povijesni uspjeh za klub, a nakon guste završnice koja je otišla na stranu njegove momčadi, trener Aco Petrović već je razmišljao i o onome što slijedi..., piše Ivor Krapac za SportNet.hr

Činilo se da bi moglo ići i lakše, no Cedevita je u Draženovom domu nekoliko puta morala lomiti otpor gostiju iz Vršca. Hemofarm se vraćao iz ranog zaostatka, u drugoj četvrtini okrenuo na svojih osam poena prednosti, da bi nakon još jednog preokreta hrvatski predstavnici došli na svoje - pa izdržali u završnici koju su mogli riješiti i lakše s obzirom da su u posljednju minutu ušli sa 72:67.

Cedevitin četvrtfinalni protivnik mogao bi biti španjolski Estudiantes, koji uoči posljednjeg kola Topa 16 vodi u skupini K, a Aco Petrović priželjkuje upravo momčad iz Madrida: "Volio bih da to bude Estudiantes, riječ je o amerikaniziranoj ekipi koja ne pritišće toliko, protiv njih bismo mogli do svojih šuteva, a to nam odgovara".

Završilo je sa 73:71 za momčad Ace Petrovića, koji je nakon pobjede izdvojio i dobro i loše iz teških 40 minuta: "Ovu utakmicu nismo mogli dobiti po principu kako igramo cijelu sezonu, u prvom poluvremenu imali smo stravičnih problema - napadali su nas pickom i preko Braceya Wrighta koji defanzivno nije bio dobar kao na Kanarima. U prvih 20 minuta bilo je puno nervoze i sve smo pokušavali riješiti napadački, a u drugom poluvremenu smo snizili petorku, zaoštrili smo igru na vanjskim pozicijama, Baždarić je tu puno dao i počeli smo privoditi stvari kraju".

Ipak, potkraj utakmice postalo je vrlo gusto. "Završnica je bila prava noćna mora, iz gotove utakmice došli smo u situaciju da spašavamo pobjedu", dodao je Aco, ističući da ga je krivo vođenje Damjana Rudeža koje je u posljednjoj minuti vratilo gostima nadu potpuno "presjeklo": "Nakon toga sam pomislio koliko vrijedi život trenera, od takvih stvari ti dođe da se ubiješ - izgubio je loptu bez ikakvog pritiska njihovih igrača, bez ičega, nakon takve završnice bio sam pod tolikim stresom da nisam mogao ni uživati".

No, jedino bitno je da su dobili. "Velika je stvar za klub ovo što smo napravili na europskoj sceni, volio bih da mogu dečkima reći da idu proslaviti, popiti koje pivo, ali to ne mogu jer nas u subotu čeka utakmica sezone", okrenuo je Aco misli prema ogledu sa Zagrebom CO u NLB ligi, u Sutinskim vrelima.

Europske utakmice i dalje će biti tu, što je dodatno opterećenje - ali neće smetati: "Čeka nas velika utrka s vremenom jer u zadnjih pet kola regionalne lige želimo priključak sa Zagrebom, nemamo vremena za pripremu kao što ima većina ostalih ekipa u NLB ligi koje nisu u ritmu dvije utakmice tjedno. No, za nas je to što smo jedini još uvijek u Europi slatka preokupacija".

Kapetan Marino Baždarić kazao je da su se stvari nepotrebno zakomplicirale nakon odličnog ulaska u utakmicu: "Krenuli smo dobro, s 9:0, ali onda smo im prelako dali da se vrate u utakmicu, sami smo ih vratili našim glupostima. U drugom poluvremenu kao da je istrčala druga, prava Cedevita, jedino tako možemo do rezultata kakve smo i dosad ostvarili - čestitke suigračima, trenerima, svima koji su pomogli u ovom uspjehu".

Gostujući trener Željko Lukajić nije bio pretjerano utučen. Nakon odlaska Milana Mačvana u Maccabi, Hemofarmu nije lako bez dotad najboljeg igrača, novi korak u Eurokupu pokazao im se preteškim: "Čestitam i želim sreću Cedeviti u nastavku ovog natjecanja, a što se nas tiče, kada se završi s dva razlike, a da ste imali zadnju loptu i niste je iskoristili, ima i razočaranja".

Mustafa Abdul Hamid očito nije ispoštovao dogovoreno u posljednjem napadu, s dovoljno vremena za prodor šutnuo je preko Rudeža i promašio, a Lukajić je to pojasnio neiskustvom: "Nije lako kad imate rookiea koji prvi put u Europi treba odigrati nešto takvo, ali sveukupno, nemam zamjerki na utakmicu, nisam ljut".

"Trebate imati energiju i masu za držati Edwardsa na leđima, pa i Vukušića koji je u drugom poluvremenu izvukao neke ključne stvari", dodao je Hemofarmov trener: "Marino Baždarić je pokazao da je gazda, i igrom, a i s jednom provokacijom prema Božoviću - ali sportskom, da ne bi bilo zabune. Koja riječ o sucima? Ne pada mi na pamet, to je jako skupa stvar".

Corsley Edwards je dobar dio utakmice odradio ozlijeđen, a Cedevitin trener pojasnio je o čemu je riječ: "U našem drugom napadu, nije prošla ni minuta i pol, nastradao mu je palac na šuterskoj ruci - prvo je dobio injekciju voltarena, a onda na poluvremenu još jednu u to bolno mjesto kako bi mogao nastaviti. Zasad još ne znam hoće li moći protiv Zagreba, trebamo pričekati 24 sata".

Mladen Jeremić: "Cedevita je bila velik favorit u odnosu na nas prije utakmice, ali došli smo probati iznenaditi, bez bijele zastave. Možemo žaliti za pobjedom, ali i biti ponosni na način kojim smo igrali svih 40 minuta. Sve čestitke Cedeviti i želim im sreću u nastavku Eurokupa".


Ivor Krapac / SportNet.hr

Foto: Nenad Dugi / CROPIX

Komentari