Ćiro: Šuker bi imao konsenzus da je na vrijeme ušao u izbore

Objavljeno: 20.12.2010. 16:01

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: Damir Krajac / CROPIX

- Razočaran sam ishodom izbora, ali nisam protiv Šukera. Dobro ga poznajem, ali nisam siguran kako će se ponašati kad dobije vlast - kaže Ćiro.

Postane li Davor Šuker (42) uskoro predsjednik Hrvatskoga nogometnog saveza, bit će, nakon Poljaka Gregorza Lata, druga Zlatna kopačka SP-a na čelu nacionalnog saveza. Ali i najveći nogometaš koji je prihvatio tu funkciju. Danas je u svijetu samo jedan igrač njegova kalibra na čelu nacionalne kuće nogometa, Dejan Savićević u Crnoj Gori. Možda si, doduše, to tepa i Vlatko Marković, član idealne momčadi SP-a 1962...

Na žalost, ulazak Davora Šukera u HNS sa sobom je povukao i gotovo skandalozan raskol između dojučerašnjih prijatelja i suigrača iz reprezentacije, u kojemu čak ni bivši izbornik Ćiro Blažević nije ostao neutralan.

Sa Šukerom stižu promjene

Šuker je, po mišljenju mnogih, izabrao krivi tajming za aktiviranje svojih predsjedničkih ambicija, samo tjedan dana uoči izbora, što je uvelike utjecalo na krah Štimčeve kampanje. Danas Šuker i Štimac više ne razgovaraju, na Igorovoj su strani i vatreni koji su ga podržavali u kampanji (Jarni, Bokšić, Tudor, Rapaić), te Ćiro Blažević, nasuprot onima koji su na Markovićevoj platnoj listi: Bilić, Asanović, Jurčević, Ladić... A sve bi bilo drugačije da je veliki golgeter u startu kampanje zauzeo čvrst stav: “Želim biti predsjednik - odmah!”. I oko njegove kandidature nastao bi opći konsenzus; podržali bi ga i Ćiro, i Štimac, priključio bi se i Mamić, tada bi i Vlatko Marković vjerojatno shvatio da u toj konkurenciji ne može opstati i prihvatio bi funkciju počasnoga predsjednika. Tada na skupštini HNS-a ne bilo nereda, prijetnji, muteža po komisijama, a delegati bi ga izabrali jednoglasno.

Šukerovo ime zazvonilo bi u Europi, na domaćem planu zapuhali bi neki novi vjetrovi. Barem bi za početak svi vjerovali da će se nešto mijenjati, jer Davor nije Münchhausen kao Vlatko. Miroslav Blažević kaže kako ipak nisu porušeni mostovi između njega i Šukera.

Vlatko po direktivi

– Iako sam razočaran ishodom izbora u Savezu, u svojemu odnosu sa Šukerom ne vidim problem. Mi se nismo svađali – kazao je Ćiro.

Kakav bi Šuker bio predsjednik Saveza?

– Sjećam se kako sam za Vlatka mislio da neće ostati ni godinu dana, jer je postavljen po direktivi. A ostao je tri mandata! I Šukera dobro poznajem, ali ne znam kako bi se ponašao na vlasti, jer ona čovjeka transformira – zaključio je Ćiro.

Komentari