Ekspresnom brzinom, jednoglasnim „ZA“ 36 prisutnih od ukupno 54 skupštinara varaždinskog rukometnog premijerligaša, klub je promijenio ime u GRK Varaždin 1930.

Možda niti punih 10 minuta nije trajala sjednica Skupštine danas najuspješnijeg varaždinskog sportskog kolektiva, gledajući dakako rejting i konkurentnost sporta kojeg predstavlja u nacionalnim, a od dolazeće sezone i međunarodnim okvirima. GRK Varaždin, koji je nekoliko dana „morao“ egzistirati pod prvotnim imenom Vidovec Bios, jednoglasno je pretvoren u Gradski rukometni klub Varaždin 1930. Zašto baš to ime, argumentirao je predsjednik kluba, Josip Vojvoda.

- Ponajprije, moram i želim reći da ovaj klub nikada nije osnovan niti je zamišljen da bilo kome remeti planove, da mrsi račune. Gradski rukometni klub Varaždin zamislili smo kao profesionalni izlog svega onog što varaždinski rukomet jest, što ovaj sport znači za Varaždin, ali i što Varaždin znači za rukomet. Željeli smo nešto dati rukometu i sportu uopće u ovome gradu. Svi koji dobro poznaju rukometnu povijest u Hrvata, pa i šire, znaju da je baš u našem gradu odigrana prva rukometna utakmica na ovim prostorima, još tamo 29. svibnja daleke 1930. godine. I sada, kad se dogodilo to što se dogodilo, a ne bih preduboko išao u genezu tog spora oko imena niti u motive pokretanja žalbe pri Ministarstvu uprave, nismo predugo razmišljali o novom imenu. Naime, uvažavajući s jedne strane činjenicu da nigdje ne piše da se kod dodavanja godine mora dodati baš godina osnutka, a s druge strane baš tu ambiciju da ovaj klub objedini sve što muški rukomet znači u Varaždinu već 8,5 desetljeća, od velikog rukometa u tim gimnazijskim počecima preko brojnih gradskih klubova koji su u prošlom stoljeću imali i jaku gradsku ligu pa do modernog rukometa danas, odlučili smo da se klub zove Gradski rukometni klub Varaždin 1930 – detaljno je objasnio Josip Vojvoda, a u istom se smjeru nadovezao i izvršni dopredsjednik kluba, Alen Milak.

- Ovim imenom želimo poslati jednu poruku zajedništva, u stilu moderne nadgradnje svega što rukomet znači za Varaždin i Varaždin znači u rukometu. Naravno da ne želimo reći da se smatramo pravnim sljednikom nekog od varaždinskih klubova, ali želimo nastaviti pričati jednu generalno lijepu varaždinsku rukometnu priču, na neki način biti baštinikom tradicije muškog rukometa kao sporta u cjelini u Varaždinu. Želimo biti pravi GRADSKI rukometni klub, kao nasljednik ne jednog nego svih rukometnih klubova i udruga koje su prodefilirale kroz povijest. A, mislim da to kao – nadamo se – budući sudionik ugledne srednjoeuropske SEHA lige i klub koji će eto predstavljati varaždinski muški rukomet na europskoj sceni i zaslužujemo. I vjerujemo da će i naša priča biti lijepi nastavak priče o bogatoj povijesti, tradiciji i uspjesima rukometa u Varaždinu, na koji zaista možemo i trebamo biti svi zajedno ponosni – poručio je Alen Milak, pozvavši sve ljubitelje varaždinskog rukometa i sporta općenito da u pravom, sportskom duhu podrže GRK Varaždin 1930 i u novoj sezoni, sezoni velikih očekivanja i sportskih izazova.

Foto: Redizajnirani klupski grb GRK Varaždin 1930

Komentari

29.07.2014. 19:43h Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19