Davis Cup: Japan-Hrvatska nakon prvog dana 1-1

Objavljeno: 10.02.2012. 16:54

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: sime sokota / cropix

Poslije prvog dana Davis Cup dvoboja između Japana i Hrvatske u Mikishiju pored Kobea rezultat je poravnat na 1-1. Ivo Karlović pružio je fantastičnu partiju protiv prvog japanskog "reketa" Keija Nishikorija i nadigrao ga s 3-0 u setovima, piše Vedran Babić za sportnet

Nakon što je Ivan Dodig u prvom meču dana propustio veliku priliku da dovede Hrvatsku u prednost, pritisak na leđima Ive Karlovića bio je golem. Poraz od Keija Nishikorija drastično bi snizio hrvatske šanse za konačnu pobjedu.

No, "Div sa Šalate" nije se dao smesti. Iako je na suprotnoj strani imao mladog i poletnog suparnika, koji je mogao igrati s manjim pritiskom znajući da Japan već ima jedan bod na kontu, i koji igra u formi života, Karlović je odigrao uistinu maestralno i sa 6-4, 6-4, 6-3 pobijedio favoriziranog 20. tenisača svijeta.

Bila je to jedna od ponajboljih partija 32-godišnjeg Zagrepčanina na velikoj sceni. Servirao je briljantno i nije dopustio Nishikoriju ni jednu break loptu. Dapače, na početnom udarcu izgubio je svega 12 poena u tri seta. Uz to, ispalio je 18 asova.

Ne samo što je na servisu bio gotovo nedodirljiv, Karlović je i protiv servisa bio jednako ubojit. Svojim karakterističnim bekhend sliceovima "izluđivao" je suparnika i napadao ga kad god je mogao. Prvi servis ili drugi servis - Karloviću nije bilo bitno. Odličnim reternima često je stavljao deset godina mlađeg Nishikorija pod pritisak, premda je ovaj imao vrlo visokih 83% prvog servisa u meču.

U prvom setu meča dogodilo se nešto što se ne viđa tako često, pogotovo ne u profesionalnom tenisu. Naime, od 30 servisa koje je Nishikori ispalio, svih 30 ubacio je iz prvog pokušaja! Nije ni Karlović bio daleko od savršenog učinka u tom setu. Imao je 91% prvog servisa (21/23).

Taktika je upalila. Nishikori je brzo postao nervozan i djelovao je bezidejno. U pojedinim izmjenama zaista se nije moglo raspoznati tko je momak kojemu se predviđa blistava karijera i koji je 20. na svijetu, a tko je 32-godišnjak koji, prema nekima, nema ništa osim jakog servisa.

U prva dva seta Karloviću je bio dovoljan po jedan break, a u trećem je napravio dva. Prvi u sedmom gemu nakon što je Nishikori propustio četiri nevezane gem lopte, a drugi u posljednjem gemu meča.

Tek je u trećem setu Japanac po prvi put zaprijetio servisu Karlovića. Bilo je to u četvrtom gemu kada je Ivo dvostrukom pogreškom darovao Nishikoriju 0-30. Ipak, ponajviše dobrim servisima 43. tenisač svijeta izvukao se iz neprilika.

Karlović je tako spasio dan, gledajući iz hrvatske perspektive. Za subotnju igru parova na ždrijebu u četvrtak japanski izbornik Eiji Takeuchi nominirao je Tatsumu Ita i Yuichija Sugitu, a Željko Krajan Karlovića i Lovru Zovku.

Oba izbornika imaju pravo promjene do jedan sat prije početka dvoboja. I taj meč počinje u 5 sati ujutro po srednjoeuropskom vremenu.

1. kolo Svjetske skupine Davis Cupa, Japan - Hrvatska 1-1:
Soeda - Dodig 6-7 (3), 3-6, 6-4, 6-3, 7-5
Nishikori - Karlović 4-6, 4-6, 3-6

Komentari