KARATE

Enes Garibović s hrvatskom reprezentacijom do zlata na EP

HKS

Objavljeno: 23.05.2021. 17:06

Zadnja izmjena: 23.05.2021. 17:10

Europsko prvenstvo u karateu je iza nas, a središnji događaj njegovog posljednjeg natjecateljskog dana bile su ekipne borbe za odličja, u kojima je hrvatska reprezentacija nastupila u finalu.
Naša muška karate reprezentacija u borbama, koja je nastupila u sastavu Ivan i Anđelo Kvesić, Enes Garibović, Zvonimir Živković, Ante Mrvičić, Ivan Martinac i Karlo Raguž, do europskog zlata na domaćem terenu, posljednjeg natjecateljskog dana, došla je uvjerljivo savladavši selekciju Crne Gore s rezultatom 3:0.

- Meni je pripala ta čast kao kapetanu ekipe da otvorim taj prvi meč i povedem ekipu ka pobjedi i zlatu. Borio sam se s odličnim borcem, koji je lakši i manji od mene, tako da sam tu morao taktički odraditi. Uspio sam povesti, a prednost je bila prevelika za ju dostići. Ne bih nikog posebno izdvajao – zahvalio bih svim dečkima jer su se svi borili srcem za Hrvatsku kao lavovi. Cilj je ispunjen, rekao je Anđelo Kvesić, kapetan naše ekipe, koji je prvi izašao na tatami i pobijedio.

- Kapetan je prvi meč odradio furiozno, a drugi meč je protivnik meni predao, ne znam –  vjerojatno  je bio ozlijeđen, nisam  siguran o čemu se radi. Treći meč  je bila  jako zahtjevna ploča, ali Martinac je to odradio kako je trebao. Očekivali smo ovo  i vjerovali smo u ovo, a sad se napokon isplatilo i hvala Bogu da se to desilo upravo u Hrvatskoj, rekao je Zvonimir Živković.

- Ogroman uspjeh i prvo, povijesno zlato za Hrvatsku u Hrvatskoj, tako da stvarno – ispisali smo povijest. Svi smo presretni, bilo je puno lakše od očekivanog. Prve tri ploče su pobijedile – rezultat od 3:0 i zlato oko vrata, izjavio je Ivan Kvesić.

Ukupno četiri odličja za Hrvatsku

Uz danas osvojeno odličje najsjajnijega sjaja, u vitrinu hrvatske karate reprezentacije s prvenstva Starog kontinenta, odlazi još ženska ekipna bronca u borbama te pojedinačna bronca Enesa Garibovića u kategoriji do 75 kilograma. U para-karateu, brončano odličje osvojila je Danijela Topić.

Sjajan nastup ostvarila je hrvatska ženska reprezentacija u borbama pretposljednjeg dana EP u karateu u Poreču. U dvoboju za ekipnu brončanu medalju svladale su favoriziranu Francusku s 2-1. Iskusna Ana Lenard, kojoj je to ukupno deveta medalja (tri pojedinačno, šest ekipno) i tri djevojke od 18, 19 i 21 godinu oduševile su protiv Francuskinja i potpuno zasluženo stigle do odličja.

Izvrstan je bio i Enes Garibović (-75) koji je u susretu za brončano odličje pobijedio dvostrukog europskog prvaka Nizozemca Timothya Petersena s 3-1 i time nastavio sjajan tjedan u Poreču. Upravo su Garibovićevi bodovi u odlučujućim susretima protiv Ukrajine i Francuske u ekipnom natjecanju hrvatsku mušku reprezentaciju u borbama pogurali prema finalu.

 

Komentari