SPORTAŠ 2021.

Enes Garibović - sedmu godinu zaredom najbolji sportaš Varaždina

Objavljeno: 02.02.2022. 09:56

Zadnja izmjena: 02.02.2022. 10:08

Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina organizirala je 59. izbor sportaša godine grada Varaždina. Za 2021. godinu najbolji sportaš, sedmu godinu zaredom, je Enes Garibović iz Športskog karate kluba „Varaždin“.

Enes je prošle godine osvojio seniorski naslov prvaka Hrvatske u kategoriji -75 kg, a na Budapest Openu bio je drugi u kategoriji -84 kg. Na Europskom seniorskom prvenstvu osvojio je brončanu medalju u pojedinačnoj konkurenciji te ekipno zlato s reprezentacijom Hrvatske.

– Ugodno me iznenadila i ova nagrada i jako sam sretan što sam ponovo izabran za sportaša grada Varaždina. Znamo svi koliko je Varaždin grad sporta i vrhunskih sportaša i konkurencija je svake godine sve jača. Ovim putem čestitam svim ostalim sportašima na vrhunskim ostvarenjima u 2021. godini. Ovo je nagrada koju dobiješ u svom gradu, ne samo u svom sportu, nego u svim sportovima, i to je posebno. Razveselila me i donijela dodatno samopouzdanje za sljedeća natjecanja – rekao je najbolji sportaš Varaždina.

Dvije medalje s EP-a

Enes je 2021. godinu ocijenio vrlo uspješnom i zadovoljan je ostvarenim rezultatima.

– Ponovo sam postao seniorski prvak Hrvatske u travnju. Kao glavni rezultat ipak izdvajam Europsko prvenstvo u svibnju, gdje sam osvojio dvije medalje, pojedinačno brončanu i u ekipnoj konkurenciji zlatnu medalju s hrvatskom reprezentacijom. To je velik rezultat uzimajući u obzir strašnu konkurenciju u Europi, koja je najjači kontinent u karateu. Priželjkivao sam medalju. Cijelu karijeru treniraš da bi osvojio medalju na Svjetskom ili Europskom prvenstvu ili Olimpijskim igrama – kazao je Garibović.

Nakon EP-a uslijedio je kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Parizu.

– Nisam ostvario najveću želju da odem na Olimpijske igre, izgubio sam i bio je malo gorak okus. U studenom je bilo i Svjetsko prvenstvo u Dubaiju. Imao sam samopouzdanja i vjere da ću i tamo uzeti medalju, ali sam dva mjeseca prije zaradio ozljedu, pukla mi je donja čeljust. Bio je upitan i odlazak na SP. Dva mjeseca nisam mogao odrađivati treninge niti ići na turnire. Doktor mi je rekao da na vlastitu odgovornost idem na SP. Otišao sam, ali tamo nisam bio pravi, ozljeda je odradila svoje. Žao mi je, ali to je sport, ozljede su sastavni dio sporta. To treba prihvatiti i ići dalje, izazova ima i u 2022. godini – dodao je Enes.

Planovi za 2022.

– U 2022. imamo Prvenstvo Hrvatske pa Prvenstvo Balkana. U svibnju je Europsko prvenstvo u Gaziantepu u Turskoj. Ono se održava svake godine, a Svjetsko prvenstvo svake dvije godine. Krajem lipnja su Mediteranske igre koje se održavaju svake četiri godine. Prije četiri godine u španjolskoj Tarragoni osvojio sam srebrnu medalju i volio bih ponovno nastupiti i obraniti odličje ili, nadam se, osvojiti sjajnije. Najprije se treba kvalificirati i na EP i na Mediteranske igre u Alžiru – najavio je.

– Zahvaljujem Karate klubu Varaždin, svom glavnom treneru, ocu Esadu Gariboviću i kondicijskom treneru Eugenu Kanjiru, na stvaranju rezultata i uspjeha u 2021. godini. Mi smo ekipa i medalja je od svih nas. Uspjeh ostvaruje kolektiv i za njega se slaže svaki dio mozaika. Moj uspjeh je rezultat timskog rada – zaključio je najbolji sportaš Varaždina za 2021. godinu.

 

 

Komentari