KARATE

Enes Garibović: 'Prošla godina je bila odlična, a ova bi mogla biti još bolja'

Objavljeno: 07.01.2023. 08:53

Zadnja izmjena: 07.01.2023. 09:08

Varaždinski karatist Enes Garibović, član hrvatske reprezentacije i višegodišnji sportaš grada Varaždina ovih se dana priprema za novu sezonu. Iako je prošla godina bila među najboljima do sada, sljedeća bi je mogla i nadmašiti.

Krajem prosinca Enes se po prvi puta našao i u ulozi predavača na međunarodnom karate seminaru u Svetom Martinu na Muri, koji je okupio 55 mladih perspektivnih karate boraca iz pet europskih zemalja. Tema je bila tehnički i taktički treninzi i priprema za borbu u narednoj sezoni. A, Enes se upravo i sam priprema za nove turnire u 2023. godini od kojih puno očekuje.

- Jako sam zadovoljan sa 2022. godinom,  posebno bi kao prvi rezultat izdvojio srebrnu medalju na EP i to u novoj težinskoj kategoriji. Prošle godine sam promijenio težinsku kategoriju iz -75 kg u -84 kg. Razlog je vrlo jednostavan - zbog skidanja kilograma. Za borbe sam morao skinuti od 7 do 10 kilograma i to mi je već predstavljalo problem.  Da je to bila dobra odluka govori podatak da sam odmah osvojio medalju u novoj težinskoj kategoriji i povezao sam dvije medalje na dva uzastopna EP. 2022. srebro u -84 kg, a 2021. broncu u -75 kg.

Nakon prošlogodišnjeg EP u karateu, koje je održano u Turskoj krajem svibnja, i osvojenog srebra, nastupio je i na turniru Serije A, na kojem se skupljaju bodovi za svjetsku rang listu. To je prestižni turnir poput Grand slam turnira u tenisu, na kojem se okupljaju samo najbolji karate borci. Turnir je održan u Kairu i je Enes osvojio prvo mjesto i zlatnu medalju.

Nova kategorija

- Na oba ova natjecanja odradio sam po šest mečeva, šest teških mečeva. To je mi je bila rezultatska kruna prošle godine, a te pobjede su me dovele do 4. mjesta na Svjetskoj rang listi na kraju 2022. godine. To je vrhunski rezultat jer sam tek u siječnju 2022. promijenio težinsku kategoriju, pa sam kao novi krenuo od 500. mjesta.

Prošle godine Enes je postao sam i državni prvak  u novoj kategoriji. To mu je ukupno šesta titula prvaka Hrvatske u seniorskoj konkurenciji. Međutim, bilo je još puno turnira od kojih Enes izdvaja onaj u Sarajevu.

- Osvojio sam i pozivni Top 10 u Sarajevu. Organizator je pozvao deset osvajača europskih, svjetskih i olimpijskih medalja. I na tom turniru sam osvojio prvo mjesto, sve sam pobijedio, a bila su to renomirana imena svjetskog i europskog karatea. To je bilo neovisno o kategoriji, Open kategorija, svi natjecatelji u istoj kategoriji. Bio je to spektakl za gledatelje. Nastupio sam i na Mediteranskim igrama, krajem lipnja u Alžiru. Tu sam izgubio za broncu ali sam se morao natjecati u staroj kategoriji, zato što se prijave bile dok sam još bio u kategoriji - 75 kg. Morao sam skidati kile i vjerojatno je to ostavilo traga na mom nastupu. Na prošlim Mediteranskim igrama sam bio srebrni, pa sam očekivao i ove ali i 5. mjesto nije neuspjeh s obzirom na okolnosti. Bez obzira na to godina je bila odlična, još sam i na Croatia Open osvojio zlato.

Pred Enesom je bogata natjecateljska 2023. godina. Tu su Europske olimpijske igre, EP i SP u karateu.

Tri velika natjecanja

- U sljedećoj godini su na rasporedu Europske olimpijske igre u Krakovu u Poljskoj. Karate je u programu, a 2022. je bila izborna godina a preostala su još samo dva turnira u ovoj godini koja se boduju za nastup na Europskim olimpijskim igrama. Na Europskoj rang listi sam na drugom mjestu, a prva trojca idu izravno na Europske olimpijske igre. Još će se bodovati turnir Serie A u Kairu, krajem siječnja, na kojem će nastupiti samo prvih sto s rang liste. Zadnji turnir je EP koje će se održati u krajem ožujka u Španjolskoj. Nastupit ću na oba turnira, a na EP sam se već kvalificirao, kao osvajač medalje s prošlog EP. Nakon EP i Europskih olimpijskih igara je i SP u karateu, krajem listopada ove godine u Budimpešti. S obzirom da mi nedsotaje seniorska medalja s SP-a spremit ću se što bolje budem mogao da ostvarim i taj cilj. Tako se nadam da će 2023. Biti još uspješnija ili barem jednako uspješna kao 2022.

Enes trenira u prostorima KK Varaždin i ovdje se priprema za osvajanje novih medalja. Trener mu je otac Esad Garibović, a sparing partner je Robert Fejzulahu. Odlazi i na sparinge u Zagreb i Čakovec, jer su sparinzi jako bitni u borilačkim sportovima tijekom priprema sportaša. Kondicijski trener je Eugen Kanjir.

Ekipni uspjeh

- Spremamo se zajedno, to je cijela ekipa i na kraju je medalja ekipni rezultat, jer jedan čovjek ne može ništa. Svi mi zajednički, u mozaiku slažemo uspjeh i na treninzima zajednički kujemo medalje. Smatram da tek sada ulazim u najbolje godine za borilačke sportove, imam 26 godina. U borilačkim sportovima, pa tako i karateu najbolje su godine do 25. pa do cca 33. godine. Do tada se skupi dovoljno iskustva i znanja. Promjenom kategorije više ne moram skidati kile pa mi i to ide u prilog, a to se vidjelo i na rezultatima prošle godine.

Enes je završio Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu 2020. godine i radi u struci u Varaždinu jednoj privatnoj firmi. Usklađuje i jedno i drugo što u sportu i nije čest slučaj.

- Tako i kod nas u hrvatskoj reprezentaciji vrlo je malo natjecatelja koji rade i profesionalni su u sportu. Uspijevam i jedno i drugo, jer sam tu naviku i dnevnu rutinu usvojio za vrijeme studija. Sada sam ujutro na poslu, a poslijepodne sam na treningu. Moram naglasiti da ima  razumijevanje kod poslodavca, što se tiče mojih sportskih obaveza, tako da je za sada sve odlično i nastavljam u svom ritmu, zaključio je Enes.

Komentari