Napokon! Velika pobjeda Hrvatske protiv Francuske!

Objavljeno: 24.01.2012. 19:55

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Hrvatska je napokon uspjela pobijediti Francusku! Napokon! Rezultat je bio 29:22 (11:12). Junaci velike pobjede bio je onaj koji je bio najviše pod sumnjom vrijedi li uopće za veliku hrvatsku rukometnu reprezentaciju. Kratko i jasno, Marko Kopljar je odigrao utakmicu života. U napadu je napokon preuzeo odgovornost i zabio čak 7 golova iz 8 pokušaja i imao 4 fantastične asistencije, a posebno je dobar posao odradio u obrani zaustavivši Narcissea i Fernandeza.

Bila je to još jedna epska bitka, ali ovaj put s pozitivnim ishodom za Hrvatsku. „Kauboji“ su napokon uspjeli dobiti „pijetlove“ i na taj način trasirali put prema polufinalu Europskog prvenstva izbacivši pritom svoje najveće protivnike iz daljnjeg natjecanja.

Hrvatsku je nosio neuobičajeni junak. Koliko smo samo puta proklinjali dan kad je Marko Kopljar odlučio zaigrati rukomet i dan kada je pozvan u hrvatsku rukometnu reprezentaciju. Kako to obično biva, Marko Kopljar je danas junak nacije. U ključnim trenucima preuzimao je odgovornost i uz odličnu selekciju šuta (zabio je 7 golova iz samo 8 pokušaja!) pogađao kada je trebalo.

Pridružili su mu se i junaci iz prijašnjih dvoboja, neustrašivi čovjek bez pulsa Ivan Čupić kojemu srce radi na istoj razini i kad peca i kad u odlučujućim trenucima treba zabiti sedmerac protiv mitskih rivala te vratar Mirko Alilović koji je na Europskom prvenstvu u Srbiji očito odlučio vratiti dug sa Svjetskog prvenstva u Švedskoj kada nije baš briljirao. Mirko je cijelo prvenstvo fantastičan, a svoju formu je održao i protiv „pijetlova“. Nije obranio puno lopti, ali sve koje je obranio bile su u ključnim trenucima.

Svoj obol dali su i navijači. Iako se igralo u Novom Sadu, kao da se igralo u Splitu ili Zagrebu. Novosadskom arenom SPENS orila se podrška "kaubojima".

Hrvatska još nije u polufinalu. Da bi ušli među četiri najbolje reprezentacije turnira "kauboji" moraju pobijediti Mađarsku koji nisu bezazlen protivnik.

TIJEK UTAKMICE

Hrvatska je dobro krenula u još jednu epsku utakmicu sa „mitskim neprijateljima“ i u 13. minuti, na krilima vanjskih igrača Lackovića i Kopljara, stigla do dva pogotka prednosti.

Nakon toga „kauboji“ su imali priliku i povećati vodstvo, no promašili su nekoliko „zicera“, a i francuski vratar Thierry Omeyer, koji nije u formi na ovom prvenstvu ali kao da je uklet za naše reprezentativce, obranio je nekoliko lopti pa su „pijetlovi“ zadržali priključak.

No, ni Francuzi nisu bili baš uspješni u napadu. Karabatić je već u 15. minuti, nakon nekoliko teških promašaja, izašao iz igre, a i njegovim suigračima kao da su se počele tresti ruke.

Nakon što gotovo 6 minuta nisu uspijevali zabiti pogodak, napokon je u 19. minuti proradio napad „kauboja“ pa povećavamo rezultat na 9:6.

Međutim, Francuzi odmah uzvraćaju i tri minute kasnije s tri brze kontre, nakon što su „kauboji“ uspjeli promašiti četiri čista zicera, dolaze do prednosti od jednog gola. Francuski izbornik Onesta „namirišao je krv“ i odmah u obranu ubacuje Karabatića i Bertranda Gillea i kreće po povećanje prednosti.

Rezultat 10:9 za Francusku stajao je čak tri minute. „Kauboji“ su u tom periodu imali čak dvije kontre, no Ninčević i Čupić promašili su „zicere“, a s druge strane Fernandez je sretnim odbijancem povećao vodstvo „pijetlova“ na 11:9.

Voda je u tom trenutku nezaustavljivo krenula na Francuski mlin. Napad Hrvatske potpuno je stao, a Francuzi su stisnuli i u obrani i u napadu. Vuković dvije minute prije poluvremena uspijeva smanjiti vodstvo Francuza, no samo nekoliko sekundi kasnije Narcisse na postavljenu obranu sa devet metara odmah vraća dva gola prednosti „pijetlovima“.

Na „dignutu ruku“ sudaca dvadeset seknudi prije kraja prvog poluvremena Musa uspijeva smanjiti s crte na „minus jedan“. S druge strane Narcisse promašuje pa je na poluvremenu rezultat bio 12:11 za Francusku.

Dakle, klasična utakmica Hrvatske i Francuske. „Kauboji“ su kao i obično dobro krenuli i izgledali kao da su spremni za veliki podvig no već par minuta kasnije neobjašnjivo padamo u igri, a Francuska preuzima uzde igre.

Drugo poluvrijeme nije ni počelo, a Hrvatska je već u problemima. U prvom napadu Francuza isključen je Gojun što Francuzi kapitaliziraju preko Fernandeza i ponovno dolaze do dva gola prednosti.

S druge strane uzvraća neubičajeni junak Marko Kopljar i svojim četvrtim pogotkom vraća rezultat na „minus jedan“, no Francuzi odmah uzvraćaju. Tada su „kauboji“ napokon stisnuli u obrani, a u napadu je neustrašivi Ivan Čupić preuzeo odgovornost i sa njegova tri gola dolazimo do izjednačenja 15:15.

Čupkova hrabrost donijela je novu snagu Hrvatskoj koja se napokon budi i uz pomoć Mirka Alilovića i Marka Kopljara dolazi do tri gola prednosti 21:18.

Na 22:19 za Hrvatsku u 50. minuti, u trenutku kad je bio isključen Drago Vuković, Mirko Alilović brani sedmerac, a dvorana u Novom Sadu, puna hrvatskih navijača, je proključala. S druge strane, u sljedećem napadu čovjek bez pulsa Ivan Čupić rutinirano pogađa sedmerac i diže prednost na „plus četiri“. Devet minuta prije kraja Hrvatska ima 23:19.

Pet minuta prije kraja, nakon pogotka Bičanića, Hrvatska ima prednost 26:21 i kreće najdužih pet minuta na Europskom prvenstvu u Srbiji.

Nakon što su realizirali dva sedmerca Francuzi su se malo približili, ali nakon što je tri minute prije kraja Duvnjak zabio od prečke i od Omeyera veliko hrvatsko slavlje moglo je početi!

Komentari