nogomet

Foto - Udruga Đuro Kulčar na tribini ugostila Anđelka Jagečića: 'Spada među najbolje golmane u više od 100 godina povijesti'

Objavljeno: 24.05.2024. 19:10

Zadnja izmjena: 24.05.2024. 19:15

Foto: Boris Matijašec

U organizaciji Udruge Đuro Kulčar koja njeguje tradiciju varaždinskog nogometa održana je tribina čiji gost bio Anđelko Jagečić - golman Varteksa, Olimpije i Slavena iz 70-ih godina.

Kako je tom prilikom istaknuo Drago Posavec, moderator i tajnik Udruge te bivši nogometaš Varteksa i Mure, Jagečić rođen 1950. godine u Varaždinu spada među najbolje golmane u više od 100 godina povijesti varaždinskog i hrvatskog nogometa. Naime, sa svega 15 godina već je bio član juniorske reprezentacije Hrvatske i Jugoslavije u konkurenciji 18-ogodišnjaka, sa 19 godina standardni vratar prvoligaske Olimpije iz Ljubljane, a po povratku u Varteks od 1970. do 1977. godine među najbolje ocjenjenim golmanima Jugoslavije Prve i Druge lige.

U razgovoru u prisustvu starijih poznavaoca varaždinskog nogometa Jagečić je istaknuo i niz zanimljivosti iz svog bogatog igračkog staža u kojem odigrao preko 450 službenih utakmica i nosio državni dres čak tri reprezentacije: Hrvatske, Slovenije i Jugoslavije. Pritom je, primjerice, istaknuo kako je 1977. godine kao najbolje ocjenjeni golman svih Jugo liga otišao u tada mali amaterski Slaven, ali u veliku Podravku gdje 1978. postaje desna ruka generalnog direktora Vladimira Trojaka. Dodao je i kako je uveo Slaven u Hrvatsku nogometnu ligu i tri godine zaredom u završnicu Kupa Jugoslavije u konkurenciji prvoligaša, a 1979. godine u osminu finala gdje su u Skoplju tek nakon jedanaesteraca izgubili od Vardara.

'Sve je to za mene velika utakmica'

Nakraju, Jagečić je odgovarao na pitanja sudionika tribine, posebno kako unatoč brojnim ozljedama i operacijama danas sa 74 godina uspješno vodi obiteljsku tvrtku Kotonteks poznatu po nizu značajnih poduhvata u implementaciji novih tehnologija u niskogradnji, poput pristupnih cesta Pelješac, tunela Učka, željezničkim prugama i vodenim nasipima.

- Zahvaljujući tome npr. Sjever Hrvatske spada među najzaštičenje regije što se poplava tiče! Sve je to za mene velika utakmica i izazov i to me drži na 'golu' tako dugo dok sudac ne svira kraj. A ja sam u nogometu dokazao ne jednom da nakon regularnog dijela možeš pobjediti i na jedanaesterce. Uostalom, hrvatska repka i naši Livaković i Subašić, koje treniraju moji nasljednici na golu Varteksa Ladić i Mrmić, pokazali su kolika je važnost golmana. To očekujem uskoro na EU u Njemačkoj - zaključio je Jagečić.

Komentari