VARAŽDINSKA BICIKLIJADA

Foto - Mali i veliki biciklisti na tradicionalnoj 21. varaždinskoj Biciklijadi

Objavljeno: 04.06.2022. 17:30

Zadnja izmjena: 04.06.2022. 17:38

Tradicionalna varaždinska Biciklijada, koja je ove godine doživjela svoje 21. izdanje. I ovoga puta Biciklijadu su organizirali Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina, Brdsko biciklistički klub ASI i Udruga „Varaždinski biciklisti“, a održana je pod pokroviteljstvom Grada Varaždina.

Predsjednik ZSUGV, Alen Runac, istaknuo je da je iznimno zadovoljan što se nakon pauze uvjetovane pandemijom krenulo s pojačanim sportskim aktivnostima, podsjetivši na 3. humanitarnu utrku anđela prije dva tjedna, na koju se odazvao velik broj ljudi.

„Veseli me da ima jako puno djece koja su došla sa svojim malim biciklićima, lijepo ih je za vidjeti. Najmlađi sudionik, koji je samostalno odvozio čitavu rutu, ima tek pet godina. Odmah najavljujem da ćemo uskoro krenuti i sa sportskim višebojem za osnovnoškolce”, istaknuo je Runac, naglasivši kako je zahvaljujući potpori Grada Varaždina sudjelovanje na  varaždinskoj Biciklijadi besplatno, za razliku od drugih biciklijada.

„Osigurali smo majice, vodu i ručak za sudionike, vrijeme nas je poslužilo i bio je ovo još jedan lijep sportski, ali možemo slobodno reći i obiteljski događaj. Nadam se da su svi doista uživati u ovom lijepom danu”, zaključio je Runac.

Biciklistima se na startu pridružio i zamjenik varaždinskog gradonačelnika, Miroslav Marković, te podsjetio da je nova gradska uprava prva uvela jedan grad u Europsku biciklističku federaciju.

„Grad Varaždin je punopravni član Europske biciklističke federacije, radimo na infrastrukturi biciklizma i tu je nova biciklistička staza u Gojancu. Želimo potaknuti i promjenu Nacionalne strategije biciklizma, tražili smo, odnosno predložili da se zaposlenicima koji dolaze biciklom na posao da porezna olakšica. Vidimo da je u ovoj energetskoj, ali i zdravstvenoj krizi pretilosti, dijabetesa i ostalih bolesti, bicikl najjeftinije, najbolje i najzdravije prijevozno sredstvo, stoga pozivam sve da se voze biciklima jer to je jedini pogon koji ne košta i ne treba osiguranje. Vidimo ove ljude koji na ovaj način obilježavaju jučerašnji Svjetski dan bicikla i mislim da je to pravi put i za nas”, rekao je Marković.

Biciklijada je ovoga puta krenula od Kapucinskog trga, Ulicom Augusta Cesarca, Zagrebačkom i Gospodarskom ulicom, prošla kroz Kućan Marof, Kućan Donji, Trnovec, Slobodnu zonu i Aquacity te pored Arene do cilja kod „Stare vage“ na Trg Matije Gupca.

Na Aquacityju je održana akcija čišćenja zelene površine uz cestu koja od Aquacityja vodi prema firmi Colas, a polusatna je akcija organizirana u suradnji s trgovinom Decathlon koja je pripremila okrjepu za bicikliste, vreće za smeće i jednokratne rukavice te osigurala odvoz prikupljenog smeća.

Nakon Aquacityja, put je nastavljen prema Areni i do „Stare vage“, gdje su se sudinoci Biciklijade družili uz topli obrok.

Uz Decathlon, održavanje Biciklijade pomogli su Autservisni centar Varaždin, Postaja prometne policije  Varaždin, Javna vatrogasna postrojba Varaždin i DVD Biškupec.

Istaknimo i da je uvod u ovogodišnju Biciklijadu, bio program koji je pripremila Udruga „Varaždinski biciklisti”, a koji je održan u petak, 3. lipnja, na Svjetski dan bicikla. Organizatori su u prostoriji bivšeg Levi'sa, u Školskoj ulici u centru Varaždina, pripremili edukativni film i biciklopopravljaonu s temom – promjena gume na biciklu.

 

Komentari