FOTO Rukomet: „Pao“ Veli Jože, Vidačekova partija života!

Objavljeno: 07.05.2015. 04:38

Zadnja izmjena: 25.03.2016. 14:46

Rukometaši GRK Varaždina 1930 u iznimno su teškoj utakmici i uzavreloj atmosferi porečke dvorane Veli Jože, pred oko 600 gledatelja, pobijedili domaći Poreč 28:27. Pogodak odluke postigao je večeras maestralni domaći dečko Jurica Vidaček točno - dvije sekunde prije kraja! Porečanima je to prvi domaći ovosezonski poraz nakon 15 uzastopnih pobjeda u svojoj dvorani!

Dabrovi su i prije samog puta na istarsku obalu jako dobro znali što ih tamo čeka. Utakmica s velikim ulogom, visokog naboja, „nabrijani“ domaćin i još vrelija atmosfera. Istini za volju, prvo poluvrijeme to baš i nije bilo tako, porečki ljubitelji rukometa nekako su se „lijeno“ skupljali u dvorani „Veli Jože“, a i kao da su štedjeli glasnice za – kako je i uoči utakmice govorio varaždinski trener Silvio Ivandija – poluvrijeme odluke, ono drugo.

U uvodnom, prvom, Varaždinci su krenuli odlično. Već u 5. minuti bilo je 3:1 za Dabrove, onda je uslijedila 7-minutna „crna rupa“ u kojoj je Poreč preokrenuo na 4:3, ali je u samo dvije minute i Varaždin napravio 3:0 seriju za vodstvo 6:4. Nastavila se igra „na refule“, nova porečka 3:0 serija (7:6 za domaće u 16. minuti), tih plus jedan Poreč je i održavao narednih pet minuta (10:9). Uslijedila je nova velika serija Dabrova, 5:1 u sedam minuta za 11:14, na odmor se otišlo s tri gola prednosti (15:12) i spoznajom da je prvi napad u nastavku – varaždinski.

Međutim, drugo je poluvrijeme donijelo (očekivanu) dramu. Dabrovi svoj prvi napad nisu iskoristili, domaći jesu, ali tih je prvih pet minuta još bilo s lijepom VŽ-zalihom (na semaforu je pisalo 14:17). Međutim, Rađaković iz penala pa Pahanić i Thoss u pet su minuta postavili rezultat u egal (17:17), ali i razbudili do kraja porečku publiku koja je „namirisala krv“. Ušlo se u odlučujuću trećinu utakmice s neriješenim rezultatom, ali i s velikim pritiskom s tribina dvorane „Veli Jože“. Standardna varaždinska vanjska linija teško je u tim trenucima pronalazila prava rješenja (porečka je obrana natjerala Horvata, Kuduza i Huđa na 10 tehničkih grešaka) i da nije bilo prave, čvrste igre u obrani i standardno pouzdanog vratara Lončara (11 obrana) pitanje je u kojem bi smjeru utakmica otišla. Ovako, stvar su u napadu izvlačili Ivan Sršen (7 pogodaka iz 8 pokušaja) i stopostotna lijeva krila (Marčec i Batinović zabili su 6 od 6), ali i – u odlučujućoj završnici – veliki junak večeri Jurica Vidaček!

Vidaček je u završnih 15 minuta odradio rolu života, pokazavši „cojones“ kad je bilo najvažnije. Iako itekako svjestan uloga i da svaka pogreška može biti kobna, on je bio taj koji je beskompromisno vukao varaždinski napad u završnici, preuzeo odgovornost kad je bilo najpotrebnije. U 45. minuti je zabio svoj prvi pogodak na utakmici (za 20:19 vodstvo Dabrova), domaći su međutim stizali, tri minute kasnije potegnuo je još jednom za bijeg na plus dva (23:21). Međutim, i to su Porečani stigli, 10 minuta prije kraja bio je opet egal – 23:23. Za novo vodstvo opet je, pogađate, zabio Vidaček (23:24), domaći stigli (Rađaković iz sedmerca), onda je vratio prednost Horvat (24:25), izjednačio Jerković, nakon toga je dva napada povukao već spomenuti Sršen (za 25:26 i 26:27), međutim uzvraćao je Huljina (26:26, 27:27). Igrala se zadnja minuta, ostalo je 36 sekundi prije kraja i trener Varaždina Ivandija pozvao je time-out.

Krenuo je završni napad Varaždina, uz veliki teret u glavi. Naime, u tim se trenucima već znalo da je glavni konkurent za 2. mjesto i plasman u SEHA ligu Nexe uvjerljivo dobio Dubravu (33:23) i da se nipošto ne smije izgubiti lopta i dozvoliti kontra jer bi poraz značio bodovni zaostatak za Našičanima i obvezu „ganjanja“ četiri gola razlike protiv Nexea u predzadnjem kolu u Varaždinu. Jasno je da su ruke tu bile teške i onda se opet dogodio – Jurica Vidaček. Još jedan solo prodor i šut, prošlo je kroz vratara Čarapinu u rašlje, dvije sekunde prije kraja za veliku pobjedu – 27:28!

Poreč je izgubio doma nakon 15 pobjeda u nizu, Varaždin uzeo dva velika boda koja je Nexe ispustio. Četvrtak je zasluženi slobodan dan, u petak već priprema za novi ispit u subotu, kad u varaždinsku Arenu uz Dravu dolazi Dubrava.

Komentari