AK SLOBODA

Foto - Svečano obilježena 90-ta godišnjica AK Sloboda i atletike u Varaždinu

Objavljeno: 06.05.2022. 18:02

Zadnja izmjena: 06.05.2022. 21:39

U varaždinkom HNK svečano je obilježena 90-ta godišnjica osnutka Atletskog kluba Sloboda i organiziranog bavljenja atletikom u Varaždinu.

Stjepan Smernjak, predsjednik AK Sloboda podsjetio je kako početak atletike u Varaždinu formalno datira iz 1932. godine, iako je i prije bilo sličnih sportskih aktivnosti samo pod drugim nazivima i drugim udrugama.

- Već 1936. godine imali smo prvog olimpijca Rudolfa Markušića, na OI u Berlinu, u bacanju koplja. Do Drugog svjetskog rata atletika se ubrzano razvijala i u tom periodu su se atletičari preselili s današnje lokacije nogometnog stadiona na mjesto gdje je danas SC Sloboda. Do Univerzijade radilo se na lešnatoj stazi, tribine su bile drvene i sl. Uoči juniorskog Prvenstva Europe izgradio se stadion i sada imamo jedne od najboljih uvjeta u državi i okolici, rekao je Smernjak.

Bila je to prilika da se nagrade najbolji natjecatelje kluba, a zahvalnicu je dobio Gradu Varaždinu, Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski atletski savez, te ostali koji su potpomagali klub u radu.

Nagrade i priznanja

Dobitnik nagrade za 50 godina rada u atletici, Marinko Šipoš, koji je sada Viši savjetnik za sport i rekreaciju od 1972. do 1989. godine bio je aktivni atletičar, a kasnije je nastavio raditi kao trener u AK Sloboda.

– Naravno da mi je draga nagrada, 50 godina tako reći svaki dan na stadionu i sada kao trener. Radio sam i profesionalno od 1982. do 1995. godine s velikim brojem atletičara i postigli smo jako dobre rezultate. Željko Vincek, kojeg sam trenirao osvajao je medalje na Svjetskom prvenstvu, dvostruki je prvak Europe, viceprvak Europe u kategoriji mlađih seniora, te hrvatski rekorder, prisjetio se Šipoš.

Predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić kratko je rekao:

- Kad kažete Atletski klub Sloboda Varaždin - to je brand. S tim sam jako puno toga rekao o klubu. Siguran sam da će se i 100-ta godišnjica kluba proslaviti na jedan vrlo znakovit način, a podloga zato mi je odlična infrastruktura i da sada u Varaždinu trenira jedna odlična mlada generacija, zaključio je Veštić.

Svečanoj proslavi 90-te godišnjice AK Sloboda prisutvovao je i gradonačelnik Varaždin Neven Bosilj koji im je čestitao jubilej, te pohvalio rad u AK Sloboda i zaželio im nove uspjehe na sportskim borilištima.

Komentari