ODBOJKA

Foto - Varaždinska Arena sretna za žensku odbojkašku reprezentaciju

HOS

Objavljeno: 28.05.2022. 19:47

Zadnja izmjena: 28.05.2022. 19:51

Tri susreta Hrvatske i Slovačke otišla su uvjerljivo na stranu Hrvatske, sve tri utakmice dobile su naše odbojkašice s 3:0, posljednji puta lani na Europskom prvenstvu u Zadru. Tako su i sada u Varaždinu Hrvatice zadržale nepobjedivost pred solidnim slovačkim sastavom u Zlatnoj ligi, iako je bilo određenih problema u našim redovima uoči početka susreta.

Naime, prva organizatorica igre naše selekcije Klara Perić, zbog ozljede je utakmicu pratila sa strane terena, pa je njezinu ulogu preuzela Vedrana Jakšetić, a kao druga 'tehničarka' u sastavu je bila i Lea Deak.

Izbornik Hrvatske Ferhat Akbas ovog se puta odlučio i za ljevoruku Dijanu Karatović od starta u terenu, na poziciji primačice pucačice što je ona vrlo solidno odradila. 

Naše su reprezentativke od starta krenule puno agresivnije u susret nego li u prvoj utakmici u Zlatnoj skupini B Europske lige u srijedu protiv Češke.  I to je odmah rezultiralo  vodstvom od početka, ozbiljnijim već kod 7:2. No, prerano je to za opuštanje, Slovačka stiže i prestiže na 11:10 i od tada se susret igra u egalu sve do 19:19, dok na servis nije zasjela kapetanica Martina Šamadan i odserviravši šest lopti završila set, uz pomoć tri bloka Božane Butigan, ali i ostalog 'ansambla'. 

Drugi set puno lakši za našu izabranu vrstu,  pa je već kod 12:7 jasno da utakmica odlazi na  hrvatsku stranu, bilo je 25:20. I dalje  Hrvatice drže  odličan blok,  po 5 u svakom setu, prema tek po jednog Slovakinja. I da nije bilo čak 12 neforsiranih pogrešaka Hrvatske u drugom setu, Slovačka je mogla i teže stradati u ovom periodu igre.

Možda baš zbog toga što su Slovakinjama dozvolile  da dođu do daha, ali i što su se naše vjerojatno malo i opustile nakon vodstva od 2-0 u setovima u trećem setu lagano vodstvo imaju gošće. Sredinom seta stvari se ipak mijenjaju, Karatović asom dovodi Hrvatsku u vodstvo, korektorica Mika Grbavica poentira, nakon nje i  Laura Miloš, pa slovački izbornik Masek kod 17:14 za Hrvatsku traži time out. 

Hrvatska je krenula i po treći set, pa kod 20:16 gošće traže još jednu minutu odmora ne bi li se nekako  konsolidirale i utakmicu dovele u neizvjesniju završnicu.  Uspjelo im je  smanjiti rezultat na 22:21 i 23:22 kada Akbas uzima predah da bi malo smirio ekipu, ali i još jednom, kod 24:23.  Ne uspijeva Hrvatska završiti ovaj set u 'regularnom' dijelu, pa set odlazi u 'produžetak' u kojem Hrvatska na kraju pobjeđuje s 29:27, as servisom, uz pomoć mreže, Laure Miloš, koja je nakon utakmice rekla: 

„Nije ovo još uvijek naše najbolje izdanje, imamo još puno rada pred sobom i napredovanja, ali pobjeda je najvažnija.  Bilo je ovo buđenje u odnosu na prošlu utakmicu i na kraju je izašlo s pobjedom. Orijentirale smo se na našu igru, na naš napad, da budemo što prodornije  i mislim da smo duplo bolje odigrale nego protiv Češke.  Na kraju sam završila susret asom, iako cijelim tijekom nisam imala dobar osjećaj na servisu. Na kraju je ušla najvažnija lopta.«

Hrvatska je bila posebno dominantna na bloku, 13 prema 2 Slovakinja, a Mika Grbavica sa 23 poena bila je najučinkovitija igračica na utakmici.

Za Hrvatsku su igrale: Nika Grbavica, Ema Strunjak, Božana Butigan, Nikolina Božičević, Klara Perić, Laura Miloš, Astrid Popić, Dijana Karatović, Josipa Marković, Martina Šamadan, Vedrana Jakšetić, Bruna Ana Vranković, Izabela Štimac, Natalija Tomić. Izbornik Hrvatske je rhat Akbas, pomoćni treneri su Przemyslaw Kawka te Piotr Matela, fizio Francesco Zucca. 

Sve utakmice hrvatskih odbojkaških reprezentacija u Zlatnoj europskoj ligi u izravnom su prijenosu na Sportskoj TV.

Komentari