NAGRADA "FRANJO BUČAR"

Heleni Dretar Karić godišnja nagrada "Franjo Bučar"

Objavljeno: 26.10.2021. 19:21

Zadnja izmjena: 26.10.2021. 19:29

Foto: hpo

Varaždinska stolnotenisači i paraolimpijska Helena Dretar Karić dobitnica je ovogodišnje Državn nagrade za sport "Franjo Bučar". Nagradu je, između ostalih dobila i Anđela Mužinić s kojom je Helena ove godine osvojila broncu na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

Odbor Državne nagrade za sport "Franjo Bučar", donio je odluku o ovogodišnjim laureatima ovog najvišeg državnog priznanja koje Republika Hrvatska dodjeljuje zaslužnim pojedincima i sportskim udrugama za osobite rezultate i doprinos sportu.

Svi dobitnici Nagrade Franjo Bučar u 2021. godini:

Za životno djelo – Željko Klarić, jedan od najboljih vaterpolskih sudaca na svijetu; Mihovil Nakić-Vojnović, istaknuti košarkaš i košarkaški trener; te Đurđa Fočić-Šourek, vrhunska atletičarka i trostruka olimpijka.

Godišnja Nagrada Franjo Bučar za 2021. – Matea Jelić (taekwondo), prof. dr. sc. Boris Labar (vaterpolo, sportska medicina), Damir Šolman (košarka), Željko Jerkov (košarka), prof. dr. sc. Slavko Trninić (košarka), Nikola Mektić (tenis), Mate Pavić (tenis), Anđela Mužinić (stolni tenis), Helena Dretar-Karić (tenis), Nenad Šoštarić (rukomet), prof. dr.sc. Damir Knjaz (Kineziološki fakultet u Zagrebu) i Hrvatski taekwondo savez.

Odluka o dobitnicima nagrada donesena je temeljem prispjelih prijedloga na ovogodišnji Natječaj, a donio ju je Odbor Državne nagrade za sport Franjo Bučar koji čine – izv. prof. dr. sc. Tomislav Krističević, Marijeta Ćelić, Vlado Šola, Perica Bukić, Damir Martin, Stipe Pletikosa, Stojko Vranković, Mihovil Španja i Ana-Marija Vuković.

– U ovoj olimpijskog i paraolimpijskoj godini naše sportašice i sportaši ostvarili su ponovo iznimne uspjehe i Odbor je opet, između toliko naših sportskih velikana, imao nezahvalan zadatak izabrati one kojima će u 2021. pripasti ovo priznanje. Čestitam svim dobitnicima nagrade, najvišeg priznanja koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta te me raduje da se iz godine u godinu potvrđuje koliko sjajnih, velikih i zaslužnih imena čini hrvatski sport – istaknula je ovim povodom, Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske.

Nagrade će se uručiti krajem studenog ove godine, o obljetnici rođenja Franje Bučara, oca hrvatskog sporta.

Svakom dobitniku nagrade za životno djelo dodijelit će se povelja i zlatna medalja s likom Franje Bučara te novčani iznos od 50.000 kuna, dok će dobitnici godišnje nagrade dobiti povelju i medalju s likom Franje Bučara te novčani iznos od 20.000 kuna.

 

Komentari