Hrvatska - Island: Da ne bude gorkog okusa

Objavljeno: 28.01.2011. 22:16

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: Ante Čizmić / CROPIX

U utakmici s puno serija i nepotrebno neizvjesnom završnicom, Hrvatska je zasluženo pobijedila Island s 34:33 i tako osvojila peto mjesto na SP-u u Švedskoj. S dvije završne pobjede protiv jakih suparnika Hrvatska je djelomično popravila dojam, ali više od toga, pokazala je kako i dalje ima jači karakter od velike većine drgih reprezentacija. Peto mjesto nije uspjeh na kakve su nas Kauboji navikli, ali zaista nije ni znak završetka hrvatskog boravka u vrhu svjetskog rukometa...piše Tomislav Pacak za Sportnet.hr

Posljednju utakmicu na ovom SP-u Hrvatska je otvorila s vanjskom linijom Buntić-Balić-Vuković u napadu, s izmjenama Buntić-Kopljar i Valčić-Balić u obrani. Nakon dobre predstave protiv Poljske, prigodu je od početka među vratnicama dobio Ivan Pešić, a u zapisniku se našao i mladi Marino Marić umjesto Muse.

U većem dijelu prvog dijela Hrvatska je izgledala dosta dobro, no očajnom završnicom Kauboji su prosuli mlijeko skupljeno u prvih 20 minuta.

Vanjska linija je s Vukovićem dobila na agilnosti, a bilo je očito da je Goluža inzistirao da se u ovoj utakmici forsiraju kontra i polukontra, bez obzira na moguće greške u toj brzoj igri. Upravo zahvaljujući takvoj, bržoj igri, Hrvatska je nakon 4:4 počela stvarati prednost. Opet je protivničku mrežu punio Vedran Zrnić (četiri od prvih devet golova Hravtske), pridružio se s nekoliko obrana Pešić, pa je Hrvatska pogotkom Igora Vorija (opet iz super teške pozicije) povela 13:8. Island je izgledao spreman za raspad sustava, no Hrvatska taj trenutak nije iskoristila.

Isključenje Drage Vukovića pomoglo je Islandu da se izvuče iz krize, a vratar Gudmundsson odlično je zamijenio Gustavssona, nanizao nekoliko obrana, pa se Island golovima Stefanssona, Peterssona i Sigurdssona primaknuo na 13:11. Sve što je do tada bilo dobro u posljednjih je deset minuta postalo slabo– aktivan, strpljiv, brz napad postao je previše statičan i bezidejan, a čvrsta obrana propusna, pa je serija Islanda trajala do kraja poluvremena. Sigurdsson je izjednačio na 14:14, Gudjunsson donio Islanđanima vodstvo, a pogrešku Vukovića u zadnjem napadu kaznio je Atlason golom s 11-12 metara u posljednjoj sekundi prvog dijela za 16:14 Islanda.

Prvih 15 minuta drugog dijela Hrvatska je provela loveći tu prednost Islanda, a to nije išlo nimalo lako jer su na svaki dobar potez Kauboji odgovorili jednim lošim. Ako je dobra obrana, nije dobar idući napad, ako zabije gol – Hrvatska se nije uspjela obraniti.

Duvnjak, koji je korektno odmijenio Balića dobar dio drugog poluvremena, zabio je tako za 21:22, ali uslijedilo je nepotrebno isključenje Štrleka, pa su Islanđani opet otišli na +2. No, vidjelo se da snaga Islanđana polako kopni, dok je Hrvatska s više zamjena držala visok ritam te je konačno sredinom poluvremena dostigla i prestigla Islanđane.

Opet je odlično igrao Buntić koji je Hrvatsku približio na 24:25, a izjednačio je Marino Marić koji nije mogao izabrati bolji trenutak za svoj prvi pogodak na Prvenstvu.

Buntić i Vuković vrlo su lako prolazili kroz obranu Islanda i pronalazili su prostor za šut, a islandski vratari bili su otprilike raspoloženi kao hrvatski općenito na ovom SP-u. Drago Vuković zabio je za vodstvo, potom i za +2, i nakon toga Hrvatska se više nije osvrtala. Od 25-23 za Island u 43. minuti Hrvatska je izvrsnom igrom i serijom od 9:1 prelomila utakmicu i stigla do 32:26 deset minuta kasnije. Bio je to najbolji period hrvatske igre u Švedskoj, uz utakmicu protiv ipak za klasu slabije Argentine…

Islanđani su se pobrinuli da ipak ne bude sve tako lagano, iskoristili su opuštenje Hrvatske i golovima Atlasona, Peterssona (2) i Sigurdssona smanjili zaostatak na samo -2 (31:33). Izuzetno bitan (i lijep) gol zabio je tada Denis Buntić, pridružio se Pešić važnom obranom, pa je bez obzira na golove Sigurdssona i Atlasona hrvatska nekako uspjela zadržati prednost, iako je Island imao napad od sedam sekundi za izjednačenje – pobjedu je sačuvao hrvatski blok.

Pobjedama protiv Poljske i Islanda Hrvatska je pokazala kvalitetu za koju se znalo da posjeduje, ali koja je izostala u dva za Hrvatsku presudna dvoboja, protiv Danske i Švedske. Osvojenim petim mjestom Goluža je izjednačio najlošiji Červarov rezultat (SP u Njemačkoj), a vodstvu Saveza sada preostaje procijeniti gdje je točno granica između uspjeha i neuspjeha.

Ono što Golužu može najviše veseliti jest činjenica da se svlačionica nije raspala nakon dva neuspjeha, dapače, Kauboji su pokazali puno više karaktera i snage volje od puno drugih reprezentacija u sličnim situacijama (Island, Poljska, Njemačka)…

Tekst: Tomislav Pacak / SportNet.hr

Foto: Ante Čizmić / CROPIX

Komentari