Dražen Besek o Euru

Hrvatska je mogla i morala puno više

Objavljeno: 12.07.2016. 10:16

Zadnja izmjena: 12.07.2016. 10:17

Dražen Besek na Malti priprema i uspješno vodi svoju Birkirkaru. U prvom pretkolu Kupa UEFA eliminirao je hercegovački Široki Brijeg što je u nogometnim krugovima ocijenjenjeno kao veliko iznenađenje i uspjeh. Već u četvrtak čeka ga škotski Hearts i svi su uvjereni kako njegovi Maltežani, pojačani s nekoliko srpskih i hrvatskih internacionalaca, imaju šanse. No Besek je pozorno pratio i samu završnicu Eura u Francuskoj.

- Od finala puno se više očekivalo nego sto je prikazano, ali predanost, duh i upornost odlika je ekipa koje imaju viziju i koje znaju kako doći do cilja. Portugal je iz utakmice u utakmicu pokazivao konture dobro vodene momčadi koja može izdržati i krizu efikasnosti jednog Ronalda na početku natjecanja i snagu igre do posljednjeg trenutka utakmice. Finale je bilo samo slika prezentacije prethodnih utakmica i pokazatelj da momčadski duh pobjeđuje u teškim situacijama. Portugal je imao izvrsnog golmana (Patricia), stopera u top formi (Pepe), radnu veznu liniju i sjajne zamjene, dovoljno da dođu  do finala, a tamo su imali trenera koji je lider i koji je znao prepoznati situaciju. Finale je moglo otići i u raspucavanje jedanaesteraca, ali to nebi umanjilo kvalitetu prezentacije Portugala na ovom prvenstvu bez obzira na umjetnički dojam. Rezultat čini trenera, a Santos je osvojio turnir i mislim da je pokazao umijeće i autoritet koji posjeduju vrhunski treneri zato je i zaslužio je ponijeti titulu najboljeg.

Kako vam se svidio novi format natjecanja sa 24 reprezentacije?

- O kvaliteti nogometa uvijek se može raspravljati, ali poruka koja je poslana sa ovog prvenstva prema malim državama je vrlo bitna jer vise ne postoji nogometna periferija što su dokazali Island i Wales, momčadi koje su prezentirale moderan nogomet sa puno transformacije i siline.

Popularnost nogometa je fascinantna i nemjerljiva. Island i Wales sve su nas iznenadili, a tko je razočarao?

- Na ovakvim natjecanjima uvijek dođe do iznenađenja pa tako i negativnih, a tu prije svega mislim na Španjolsku koja se mučila i koja nije uspjela sprovesti smjenu generacija. Španjolci vrijede puno vise, ali na ovom turniru nisu bili pravi. Vise sam očekivao i od Švedske sa Ibrahimovićem, ali niti jedan igrač ne moze činiti momčad, a niti prosječni igrači mogu pratiti visoko postavljene zahtjeve kakvo je Europsko prvenstvo. Momčad Švedske bas je tako izgledala.

Tko je najbolji igrač, a tko najbolji golman turnira?

- Konstantu je prezentirao Griezmann i bez obzira što nije postigao gol u finalu, silina i pokretljivost čine ga u ovom trenutku jednim od najboljih napadača današnjice i meni se najviše svidio. Rui Patricio je čuvao Portugal u grupnoj fazi i nastavio je sa dobrim obranama sve do kraja  turnira. Njegov učinak bio je izvrstan i možda je i najzaslužniji što se Portugal domogao naslova.

Ne možemo na kraju, a ne spomenuti Hrvatsku...

- Hrvatska je bila dobra, simpatična, lijepo nas je bilo gledati, ali mučili smo se u realizaciji. Ovo je generacija vrlo talentiranih igrača koja zaslužuje jaču, potkovaniju struku koja se zna nametnuti i igračima sa statusom. Stvaranje atmosfere nije garancija uspjeha, čast je biti reprezentativac, ali i velika obaveza tako da se suradnja podrazumijeva na svim razinama. Zakazali smo u rezultatu koji nije ispratio kapacitete i koncentraciju ove kvalitete - zaključio je Besek.

Komentari