Hrvatska nakon poraza od Švedske ostaje bez medalje

Piše: eVz / VLM

Objavljeno: 24.01.2011. 06:50

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: Ante Čizmić / CROPIX

Švedska je pobijedila Hrvatsku 29:25 (14:12) u drugoj utakmici drugog kruga Svjetskog prvenstva i otvorila si vrata polufinala. Istodobno nase je rukometaše izgurala iz te utrke. Golužinim izabranicima tako ostaje borba u kojoj trebaju dohvatiti poziciju od pete do sedme kako bi osigurali nastup na Olimpijskim igrama u Londonu.

Šveđani su bili bolji, napravili su odlučujuću prednost upočetkom drugog poluvremena, i zaslužili su pobjedu premda nisu briljirali. Ali, naši su odigrali ponovno loše i nisu uspjeli pronaći način da nadigraju domaćina. Velik je problem bila statična igra našeg napada, ososbito u situacijama s igračem više. U pravilu smo ih gubili, a dogodilo se čak da Hrvatska primi pogodak i u situaciji kada je na terenu imala čak dva igrač više! A taj je možda i presudio.

Nervoza je obilježila početak dvoboja, našim je rukometašima trebalo sedam minuta da postignu prvi pogodak (Balić) nakon sedam neuspješnih pokušaja, a Šveđani su prvi gol iz igre postigli tek nakon devet minuta. Obje su se momčadi branile 6-0 zonom, igralo se čvrsto, često i nedopušteno oštro pa je bilo dosta sedmeraca i isključenja.

U švedskoj obrani iskazao se Källman presjekavši nekoliko dodavanja naših igrača, a vrlo je raspložen bio i vratar Sjöstrand. Naši su u obrani ovaj puta izlazili dublje iz zone prema vanjskim pucačima koje su uspjeli dobro neutralizirati u prvoj dionici, ali je ostajao prostor na crti koji je domaćin dobro koristio.

Samo jednom, u 14. minuti, kauboji su imali prednost (6:5), veći dio prvog poluvremena protekao je u vodstvu domaćina od jednog pogotka ili je bilo neodlučeno. U samoj završnici poluvremena Šveđani su uspjeli povećati prednost na dva pogotka zahvaljujući i nesmotrenosti naših igrača. Umjesto da iskoriste isključenje Tobiasa Karlssona, griješili su u napadu a u obrani brzo su isključeni Denis Buntić i Željko Musa što je domaćin znao kazniti. Ostao je dojam da Šveđani lakše izlaze na kraj s našom 6-0 obranom negoli naši pucači s njihovom.

Drugi poraz, ispali smo iz borbe za medalju, Hrvatska ne igra dobro.

- Ne znam, ne mogu baš toliko predbacivati igračima, ali imali smo previše pogrešaka, brzopletosti. Kad smo ih malo stisli, nestalo je sreće. Treba priznat, zasluženo su pobijedili. Nijanse su nam i ranije odlučivale, to su sve iskusni protivnici koji to kažnjavaju. Treba se sad dobro odmoriti, čeka nas Poljska u utorak - veli izbornik Slavko Goluža.

Igor Vori priznaje da igra nije bila dobra:

- Nismo dobro igrali, prvo poluvrijeme smo donekle funkcionirali, ali drugo smo podbacili. A lijepo smo se dogovorili u svlačionici, no nije išlo. Šveđani su bili bolji od nas. Kao da nemamo iskustva, da se bojimo, nikako napraviti taj zadnji korak, zabiti gol.


Hrvatska - Švedska 25:29 (12:14)

Malmö Arena. Gledatelja 9500. Suci: Raluyi i Sabroso (Španjolska).

Švedska: M. Andersson, Sjöstrand (17 obrana), Gustafsson, K. Andersson 2, Källman 4, Jernemyr, Lennartsson, Ekberg 6 (3), Doder 8, Arrhenius 2, Larholm 1, Carlen 4, T. Karlsson, Larsson, Petersen, Du Rietz 2

Hrvatska: Pešić (3), Alilović (4), Balić 2, Duvnjak 1, Lacković 4, Zrnić 9 (5), Kopljar 1, Vori 4, Gojun, Matulić, Vuković 1, Buntić 2, T. Valčić, Štrlek, Musa, Ninčević 1

Sedmerci: Švedska 3 (3); Hrvatska 5 (5)

Isključenja: Švedska 14; Hrvatska 8 minuta


Agencija VLM

Foto: Ante Čizmić / CROPIX

Komentari