NOGOMET

Hrvatski nogometni klubovi očekuju upute kako poslovati u ovoj kriznoj situaciji

Objavljeno: 29.03.2020. 18:23

Zadnja izmjena: 29.03.2020. 18:28

Prekid natecanja u Hrvatskoj telekom Prvoj ligi donio je velike probleme našim nogometnim klubovima, među kojima je i NK Varaždin.

Priljev financija je uvelike smanjen a "hladni pogon" preteško je opterećene za klubove, pa će se u narednih nekoliko dana morati pronaći model kako spasiti klubove od bakrota. Prvi potez povukao je Dinamo. Međutim, nametnuto smanjenje prihoda nije najbolje prošlo u prvoj momčadi. Ostalih devet klubova čeka što će reći HNS-a, UEFA i FIFA. 

Nogometaši obrtnici

Zakonska regulativa u Hrvatskoj ne ide na ruku nogometašima, jer nisu zaposlenici klubova, pa nisu obuhvaćeni vladinim kriznim mjerama. Nogometaši su uglavnom obrtnici koji klubovima ispostavljaju račune, dok su primjerice u Belgiji zaposlenici pa im u ovim kriznim trenucima to ide u korist.

Za sada se rješenje pokušava naći dogovorom. Klubovi međusobno komuniciraju tražeći optimalan model koji bi pomirio potražnju igrača i stanja u kojima su se našli klubovi. Razgovara se o rješenju da se propiše najveća i minimalna naknada, ali se svi ne nalaze u toj računici. Jer plaće u prvoplasiranim klubovima i primjerice u Varaždinu ili Interu nisu ni približno slični. Za sada je taj prijedlog pet tisuća eura najviša i dvije tisuće minimalna. Pitanje je samo koliko je nogometaša do sada, u većini klubova, imalo tu "minimalnu" naknadu. 

Očekuje se da FIFA u narednih nekoliko dana objavi upute, zatim UEFA, pa da i HNS pomogne hrvatskim klubovima. 

Komentari