Istok Rodeš izvrstan na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Slovačkoj

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 06.03.2014. 07:47

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: ilustracija

Na upravo završenom Svjetskom juniorskom prvenstvu u alpskom skijanju u Slovačkoj mladi varaždinski skijaš Istok Rodeš ostvario je odlične rezultate.

Na ovom natjecanju sudjelovale su dvije kategorije, mlađi juniori rođeni 1996. i '97. godine te stariji juniori, od '93. do '95. godišta.

U disciplini spust Istok je ukupno završio na 24. mjestu, a u kategoriji mlađih juniora osvojio je broncu.

S obzirom da je to disciplina s najzahtjevnijim uvjetima treninga i koju nije puno u ovoj sezoni trenirao, treće mjesto u kategoriji (iza Austrijanca K. Nockera i S. Morsa iz USA) velik je uspjeh. U ovoj trci od Hrvata natjecao se i M. Ulrich koji se plasirao na 56. mjesto.

Na utrci veleslaloma Istok se plasirao ukupno na 36. mjesto, a u kategoriji mlađih juniora zauzeo je 2. mjesto. Ispred njega bio je L. Meillard iz Francuske. Od ostalih Hrvata F. Zupčić ('93. godište) završio je na 22., M. Ulrich ('94. godište) na 42., a E. Kolega ('96. godište) na 59 mjestu.

S nestrpljenjem se očekivao start slaloma u kojem Hrvatska ima nekoliko vrlo uspješnih predstavnika. S obzirom da Istok s 12.72 boda na FIS ljestvici slaloma ima vodeću poziciju (u konkurenciji '96. godište) u svijetu, za njega je ova trka bila posebna prigoda da se iskaže.

Nakon prve vožnje koju je završio na 6. mjestu, a sa zaostatkom 1.58 za Henrikom Kristoffersenom, olimpijskim brončanim slalomašem, nervoza pred drugi start bila je velika.

Druga vožnja započela je sa srednjim dijelom staze u gustoj magli. Istok je startao drugu vožnju suvereno i sigurno, do cilja je držao dobru brzinu i ritam te u cilju ostvario 2. vrijeme ukupno, samo 3 stotinke iza Norvežanina M. Markusa ('95. godište).

Nakon toga startalo je najboljih 5 iz prve vožnje, među njima Daniel Yule i Luca Aerni (ŠVI) i Henrik Kristoffersen (NOR), vozači Svjetskog kupa. Pobijedio je Kristoffersen ispred Aernia, a Yule se plasirao na treće mjesto. Istok, s ukupnim 2.02 zaostatkom za prvoplasiranim, dijeli 6. i 7. mjesto s Fincem J. Hettinenom, što je za 18-godišnjeg Varaždinca odličan uspjeh!

Ovaj rezultat osigurao mu je i prvo mjesto na svjetskom prvenstvu u kategoriji mlađih juniora.

Od ostalih Hrvata slalomsku vožnju nije završio Elias Kolega, Filip Zupčić diskvalificiran je u prvoj vožnji, a Matej Vidović plasirao se na 14. mjesto.

U ženskoj konkurenciji treba istaknuti Andreju Komšić ('96. godište) koja je u slalomu s ukupnim plasmanom na 22. mjesto (zaostatak 5,20) u kategoriji mlađih juniorki zauzela 2. mjesto, dok je Iva Mišak ('93. godište) bila 28., a Matilda Šola ('94. godište) 32.

Istokovi rezultati velika su nada za hrvatsko skijanje, računajući na to da od sljedeće godine tek starta u kategoriji starijih juniora i da Hrvatska već dugo na juniorskim svjetskim prvensvima u muškoj kategoriji nije imala ovakve rezultate.

Komentari