ŽNS VARAŽDIN

Ivan Novak: Mi ćemo ove godine svakako odigrati Četvrtu ligu

Objavljeno: 15.07.2021. 18:59

Zadnja izmjena: 15.07.2021. 19:10

Nogometna sezona tek što je završila, a već su u punom zamahu pripreme za novu sezonu 2021/22. ŽNS Varaždin, samostalnom ili kroz HNS-ovo Središte Sjever vodi tri županijske nogometne lige te međužupanijsku Četvrtu NL Čakovec – Varaždin i 3. HNL Sjever.

Glavni tajnik ŽNS Varaždin Ivan Novak prema najnovijim vijestima iz HNS-a upoznaje klubove s promjenama i mogućim scenarijima organiziranja ovih liga. Tako će 3. HNL Sjever egzistirati još samo jednu sezonu, a zatim se formira jedinstvena  3. HNL.

- Dolazi do promjene cijelog sustava natjecanja na nivou HNS-a. Mi smo na temelju rezultata 2020/21. odmah krenuli na pripremu nove sezone, koja će nam biti filter za promjenu natjecanja u 2022/23. Ove sezone 3. HNL Sjever će i dalje brojiti 12 klubov, lige mladeži ostaju kao i do sada i to je ono što HNS vodi kroz svoje Središte Sjever. U sezoni 2022/23. ona se pod navodnicima gasi i formira se jedinstvena Treća liga na nivou HNS-a. Iz ove naše skupine možemo očekivati dva kluba koja će ući u sustav  natjecanja jedinstvene Treće lige. Iz pet sadašnjih trećih liga ulaze po dva, odnosno tri kluba, uz zadovoljavanje svih ostalih kriterija i uvjeta. Od uvjeta samo da izdvojim da ć e svaki kub morati imati pet mlađih uzrasnih kategorija u natjecanjima, ali imat će i beneficije. Prema odluci Komisije za natjecanja HNS-a i IO HNS-a svim klubovima će se sufinancirati prijevoz kao i službene osobe. Negdje oko 4,2 milijuna kuna je iznos s kojim će HNS pomoći klubovima koji će participirati u novoj Trećoj ligi. Uz ovih deset klubova ući će i pet današnjih drugoligaša koji se spuštaju u jedinstvenu Treću ligu i još će se tražiti 16. klub. U tom slučaju prednost imaju sadašnje Treće lige s 18 klubova.

Međužupanijska liga, Četvrta NL Čakovec – Varaždin već je nekoliko puta bila upitna, ali se do sada uspješno održala. Međutim, ponovo je upitna za sljedeću sezonu ali i sezonu 2022/23. kada dolazi do sveobuhvatnog redefiniranja liga. Kakva je trenutna situacija u Četvrtoj NL Čakovec – Varaždin?

- Sada imamo određenih problema oko formiranja Četvrte nogometne lige. Većina klubova s područja međimurskog saveza, odnosno devet predstavnika plus pet predstavnika 1. Međimurske lige, koji bi prema propozicijama mogli sudjelovati, izjasnili su se da ne žele sudjelovati u Četvrtoj nogometnoj ligi. Mi smo, na zamolbu međimurskog saveza produžili rok za prijavu, ali niti do tog roka se nisu prijavili. Po isteku drugog roka oni se ipak javljaju, a u trenutku kada smo mi počeli razmišljati o promjeni propozicija da i nižerangirani klubovi prve županijske lige mogu podnijeti zamolbu za sudjelovanje u Četvrtoj NL. Zatražili smo suglasnost Komisije za natjecanja HNS-a, IO HNS-a a koji su nas uputili na Komisiju za pravila i propise. Sada čekamo očitovanje te Komisije ali isto tako i HOO i Ureda za šport da nam dozvole, s obzirom na situaciju, na ovaj način popuniti ligu. Ovog trenutka imamo tri kluba iz Međimurja, koji su se prijavili na vrijeme i osam klubova s varaždinskog područja.

Nepoznat sastav lige

Kada se očekuje razrješenje tog problema i određivanje propozicija i sastava Četvrte NL?

- U utorak, 20. srpnja sastat će se IO ŽNS Varaždin i još jednom razmotriti situaciju i vidjeti kakva mišljenja su stigla te odrediti sastav lige, odnosno vidjeti na koji ćemo način popuniti ligu. Mi ćemo do tada kontaktirati sve klubove koji su se prijavili kako bi znali i čuli njihova razmišljanja jer realno se može dogoditi da liga broji i 10 klubova ili 11 ili 12 teško je to u ovom trenutku predvidjeti. Nama se još prijavilo pet klubova iz Međimurja koji su ispod petog mjesta njihove 1. ŽNL. Mi smo formirali komisiju koja će u subotu, 10. srpnja otići i utvrditi da li ti klubovi zadovoljavaju kriterije za Četvrtu ligu, tako da u slučaju dobijemo pozitivna odluka o promjeni pravilnika, mi onda imamo klubove koji će popuniti Četvrtu ligu ali prioritet imaju klubovi koji su se prijavili u roku. Znači osam klubova s područja Varaždina i tri kluba s područja Međimurja i od ovih pet još tri kluba bi se eventualno mogla pridružiti u ligu.

Znači za sada nije donijeta konačna odluka o sudbini Četvrte NL?

- ŽNS Varaždin ne donosi ishitrene odluke, nije nam niti na kraj pameti da bi donijeli odluku koja bi se kosila s trenutnim pravilnikom. Mi smo reagirali na vrijeme. Prije Skupštine poslali smo dopis kolegama iz Međimurskog nogometnog saveza s pitanjem da li žele sudjelovati, odnosno da li klubovi žele participirati u Četvrtoj NL i dobili pozitivan odgovor. Tada nismo tražili izmjene sustava natjecanja. Devet međimurskih klubova su nakon toga poslali ovjerene izjave da ne žele sudjelovati u Četvrtoj NL. Tada smo bili prisiljeni razgovarati o drugim načinima popune lige. Ukoliko nećemo moći formirati ligu, sazvat ćemo Skupštinu i  krenuti u formiranje novog sustava natjecanja. Bilo bi pogubno da sve klubove spustimo u 1. ŽNL, onda se ruši cijeli sustav. Osam klubova bi ušlo u 1. ŽNL , veliki broj klubova iz 1. ŽNL ispao bi u 2. ŽNL, pa iz 2. u 3. I to mi nećemo dozvoliti. Mi ćemo ove godine svakako odigrati Četvrtu ligu, a vidjet ćemo na koji način ćemo je formirati.

Kakve su daljnje mogućnosti u budućnosti vezano uz ovaj rang natjecanja iznad županijskih nogometnih liga?

Za sljedeću godinu u pripremi smo,  i intencija je ŽNS Varaždin da pokušamo, i bez međimurskog saveza, formirati jedinstvenu Četvrtu NL na području Središta Sjever. Što znači da bi se u skupinu Bjelovar, Koprivnica, Virovitica priključili i klubovi iz ŽNS Varaždin, pa bi pojednostavljeno ta liga bila slična današnjoj 3. HNL Sjever. Svi ostali ušli bi u 1. ŽNL. Ukoliko ne dođe do dogovora ići ćemo na promjenu sustava natjecanja i ići ćemo s Premijer ligom, 1. ŽNL, 2. ŽNL i dvije 3. ŽNL. Sve to nas očekuje u narednim danima i komisije koje moraju odraditi svoj dio da bi IO i Skupština mogli odraditi svoj dio. Isto tako Komisija za mlađe uzrasne kategorije te nas ovaj tjedan očekuje jako puno posla.

Trenutno se u ŽNS Varaždin rade završna izvješća po svim ligama od seniorskih, veterana, mlađih uzrasta. Nakon toga Komisija za natjecanja će sve to proći i u utorak 20. srpnja IO ŽNS Varaždin će dobiti kompletnu dokumentaciju na verifikaciju. Na tom IO razgovarat će se i o sastavu Četvrte lige, propozicijama natjecanja, imat će pripremljeno nekoliko varijanti o načinu popunjavanja Četvrte lige, a nakon toga i 1. ŽNL, i 2. ŽNL i dvije 3. ŽNL. Tada će se zaključiti natjecanje u sezoni 2020/21. i odmah početi pripremu natjecanja 2021/22. a vezano uz promjene koje će se dogoditi u sezoni 2022/23. Ako će se već naredne sezone morati ići u promjenu sustava natjecanje, ukoliko neće biti Četvrte NL onda će Skupština morati biti održana najkasnije do 15. kolovoza. Početak liga trebao bi biti za vikend 14. i 15. kolovoza.

Komentari