Ivica diskvalificiran, slalomska odluka u Lenzerheideu

Objavljeno: 06.03.2011. 16:13

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

I Kostelić i Grange ostali su bez bodova zbog iste pogreške te pitanje slalomskog pobjednika nije još rješeno.

Ivica Kostelić u Kranjskoj Gori imao je priliku potvrditi slalomsku titulu, no taj mali Globus još će neko vrijeme pričekati ime vlasnika.

Prvu vožnju, koju je postavio Ante Kostelić, hrvatski je skijaš odradio oprezno i završio na 11. mjestu, sa +0.65 sekundi zaostatka za vodećim Baeckom. Kostelić nije završio u vrhu, no taman prije nego što se spustio niz stazu sa startnim brojem 7, uz ime jedinog konkurenta za slalomski Kristalni globus Grangea pojavila se zvjezdica. Francuz je diskvalificiran jer nagazio je na jedna vrata.

Kalkulacija za osvajanje malog Globusa je bila ta da, ako Ivica bude prvi, Grange ne smije biti plasiran bolje od sedmog mjesta, no više nije ni bilo bitno. Ivica je samo trebao dobro odraditi drugu vožnju.

- Ako je Grange diskvalificiran, bacit ću se na glavu jer drugim mjestom osiguravam slalomski globus - rekao je Ivica nakon prve vožnje, ni ne sluteći da njega isto čeka.

U drugu je vožnju krenuo sa 29 stotinki prednosti, na prvom prolazu ostao samo na tri, a na drugom su se sekunde skroz istopile. Ipak, dobra vožnja donijela mu je +0.35 u cilju, no nije Ivek niti pokušao stati na poziciju za vodećeg skijaša, odmah je znao da je pogriješio. I kraj njegovog imena pojavila se zvjezdica što je značilo diskvalifikaciju. I on je, kao i Grange, haklao vrata.

- Zadovoljan sam s obje vožnje, no čudno je da u drugoj vožnji nisam primijetio da sam haklao i zakačio vrata što sam vidio tek kada sam došao u cilj na usporenoj snimci, a zbog toga sam još više ljut. Ovo je bila prilika da se riješi veliki dio borbe za Mali globus u slalomu ali sada je sve ostalo otvoreno za finale u Lenzerheideu. Šteta za ovaj vikend, no mislim da sam osvojio Veliki Globus, jer je vrlo teško očekivati da jedan od konkurenata pobijedi 6 puta za redoma a ja ne osvojim niti jedan bod. Put u Kvitjfell će biti nastavak borbe za drugi Mali globus u superveleslalomu, pa se nadam da će tamo biti bolje, unatoč umoru koji je dosta veliki pri kraju sezone - rekao je Ivica nakon utrke.

Slavio je Austrijanac Mario Matt, drugi je bio Nolan Kasper (SAD), a treći Axel Baeck (Šve).

Ivica i dalje ispred Grangea u slalomskom poretku ima 36 bodova prednosti (478), no nakon subotnjeg 18. mjesta u veleslalomu, daleko je to od vikenda kakvog je zamislio.

Inače, Gipsovu stazu nisu uspjeli savladati Razzoli, Palander, Berthod, Schoenfelder, Janyk, Neureuther... Svi oni oprostili su se u prvoj vožnji, a Natko Zrnčić-Dim zauzeo je 41. mjesto.

- Nisam dobro vozio i nikako nisam lovio ritam što se proteglo na  cijelu stazu. Gipsova postavka staza je bila zanimljiva i aritmična, jer je postavio dosta figura koje se inače u Svjetskom kupu ne mogu vidjeti. Sigurno je da je njegovu stazu ljepše za voziti ali treba i puno više paziti. Tu ništa nije nekorektno samo je malo drugačije i teže. U Kvitjfellu ću pokušati izboriti nemoguće, a to je plasman u finale u Lenzerheideu u spustu, za što postoje teoretske šanse ukoliko budem jedanput 5 ili dva puta 10, sigurno je teško to dostići ali ću dati sve od sebe. Inače sama sezona je bila lošija s obzirom na rezultate i na greške pogotovo u spustu ali sam ju sigurno pokrio s najboljim rezultatom u karijeri u superkombinaciji - rekao je Natko.

Komentari