Ivica: Janica mi je bila inspiracija, ovo je vrh!

Piše: evz / VLM

Objavljeno: 12.03.2011. 23:14

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: Goran Sebelic / CROPIX

- Dobro je da je to napravio prije superveleslaloma, jer sada se može opušteno baciti u lov na još dva Globusa - veseli se Pavlek.

U obitelji Kostelić povlači se, s vremena na vrijeme, identična izjava: "Na vrhu sam svijeta". Opalio je to u subotu nešto nakon podneva i Kostelić junior u norveškom Kvitfjellu:

– Napokon je gotovo, najbolji sam na svijetu!

Znao je već danima Ivica Kostelić da će to reći, samo ne i točan termin tog kratkog, najdražeg govora. Mjesec dana živio je kao kupac automobila koji je sve uplatio i nestrpljivo čeka poziv iz salona. Realnije, kao Hrvat koji gleda u mobitel, očekuje spasonosni poziv iz banke i glas koji će reći "Kredit odobren!". A onda ga je jedno naizgled prosječno mjesto u spustu (21.) lansiralo u birano društvo, u skijašku kremu, stao je uz bok i svojoj sestri Janici.

– Sanjao sam i borio se za taj uspjeh godinama. Naslov ukupnog pobjednika u Svjetskom kupu je najviše što se može postići u skijanju. Odrastao sam uz sestru kojoj je to uspjelo tri puta, bila je "all-arounder". Janica je bila moja inspiracija – slavio je Ivica, koji pred Cucheom ima nedostižnih 518 bodova prednosti.

– Samo sam sretan, preplavile su me emocije.

Dečko iz Gračana nije sa staze produžio ravno za prvi šank, razmijenio eure u norveške krune i počeo naručivati. Nije to u njegovu stilu, on nastavlja pohod, želi još. Nakon velikog Globusa, sad još cilja na mali Globus u superveleslalomu (Cuche i on imaju po 191 bod) i slalomu sljedeći tjedan u Lenzerheideu (ima 36 bodova prednosti u odnosu na Jean-Baptistea Grangea). Tajna uspjeha? Sve mu se poklopilo, talent, iskustvo, znanje, izbjegao je ozljede, Pavlek mu je ove sezone povećao i tim...

– Poseban je užitak što sam Svjetski kup osvojio baš ja, slalomaš. U vrijeme Alberta Tombe koji je također bio slalomaš, bilo je lakše, sada trebate biti puno svestraniji skijaš. Ono što sam napravio u siječnju je prilično nevjerojatno, toliko utrka osvojiti u mjesec dana – pohvalio se Ivica. (sh/VLM)– Odahnuli smo mi već nakon Chamonixa. Umorio se Ivica u siječnju, teško mu je bilo naći dodatnu motivaciju. No, sad je miran, može se baciti u lov na superveleslalomski Globus, velike su mu šanse. I rezultati u spustu idu tome u prilog – ističe Vedran Pavlek, direktor hrvatske reprezentacije, koji je već slavio naslove.

– Kada je Janica probijala led, a Hrvati počeli pratiti skijanje, nastala je euforija, svi smo pratili žensko skijanje. No, u inozemstvu takav uspjeh, biti najbolji skijaš svijeta, puno jače odjekuje. Svi veliki svjetski mediji traže Ivicu, imamo listu čekanja – slatke muke muči Ivičin menadžer.

Kostelić je stao uz bok Messiju, Nadalu, Vettelu, Boltu... U njega će sada upirati prstom i govoriti:

– Vidite onog frajera, taj vam je najbolji na svijetu!

Komentari