Ted Ligety osvaja zlato, Kostelić bez medalje u veleslalomu

Objavljeno: 18.02.2011. 14:13

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: Drago Sopta / CROPIX

Amerikanac Ted Ligety osvojio je zlatnu medalju u Garmischu na svjetskom prvenstvu, ispred Francuza Richarda i Austrijanca Schörghofera, a Ivica Kostelić ostao je daleko od medalje.

Naš skijaš nije drugu vožnju odvozio na način poput prve, iako su se svi potajno nadali medalji, na kraju je vodeći skijaš svjetskog kupa završio na 13. mjestu.

- Dvije potpuno različite vožnje i postave staze, a druga postava mi nije odgovarala, bilo je prilično zatvorena. Izabrao sam malo i krivu taktiku, nešto sam pokušavao, a možda sam mogao i mirnije odvoziti. Osvojio sam bodove za prvih 15, no nisam ostvario današnji cilj - kazao je Ivica nakon utrke.

Nakon ogromne gužve na vrhu, gdje je čak šest skijaša bila unutar samo 49 stotinki, svi su s nestrpljenjem iščekivali drugu vožnju, u koju je Ivica Kostelić kretao sa "brončane" pozicije.

Drugu vožnju najbolje je "otvorilo" Bode Miller, koji je bio 27. nakon prve vožnje, i Austrijanac Romed Baumann, koji je preuzeo vodstvo od Amerikanca, da bi uoči najbržih 15 iz prve vožnje, s vrha ipak "gledao" Finac Marcus Sandell. No sva trojica bila su unutar 17 stotinki, što je bio nagovještaj da će i druga vožnja biti vrlo tijesna.

Nakon njih krenuli su oni najbolji, Kjetil Jansrud i Thomas Fanara postavili su se na prve dvije pozicije, a potom je odlični Francuz Richard preuzeo vodstvo, postavivši prilično visoko letvicu, uoči šestorice najbržih, ujedno i najvećih kandidata za pobjedu.

Carlo Janka nije obranio svjetsko zlato u veleslalomu, a nakon njega se na stazu spustio veteran Didier Cuche, no i on je već na gornjem dijelu staze uglavnom izgubio svoju prednost. Nakon švicarskog dvojca Ted Ligety, vodeći veleslalomaš sezone, odličnom i agresivnom vožnjom ipak je preuzeo vodstvo uoči vodeće trojice.

Ivica Kostelić ipak nije odvozio drugu vožnju, kao onu prvu, a već na prvom prolazu, kasnio 34 stotinke, a do kraja se samo zaostatak povećavao.

Ligetyja više nitko nije uspio skinuti, odlični Austrijanac Schoerghofer stigao je do treće pozicije, a Svindal na kraju tek do "drvene medalje".


Svjetsko prvenstvo (veleslalom):

1. Ted Ligety (SAD) 2:10.56

2. Cyprien Richard (Fra) +0,08

3. Philipp Schörghofer (Aut) +0,43

4. Aksel Lund Svindal (Nor) +0,49

5. Kjetil Jansrud (Nor) +0,73

6. Thomas Fanara (Ita) +0,76

7. Carlo Janka (Švi) +0,92

8. Dider Cuche (Švi) +0,93

9. Gaurhier De Tessieres (Fra) +0,94

10. Marcus Sandell (Fin) +1,10

11. Romed Baumann (AUT) +1,21

12. Bode Miller (SAD) +1,27

13. IVICA KOSTELIĆ (HRV) +1,34

Komentari