VARAŽDINSKI ŠPORTSKI SAVEZ GLUHIH

Iz Varaždinskog športskog saveza gluhih pozivaju roditelje gluhe djece da ih uključe u sport i registriraju u VŠSG

Objavljeno: 24.08.2018. 08:00

Foto: Damir Ivančić

Varaždinski športski savez gluhih moli roditelje gluhe djece s pužnicama da uključe djecu u rad sportskih klubova sa čujućom djecom.

– Događa se da roditelji skrivaju djecu i da ne žele da se upoznaju s drugim gluhim osobama, rekao je Mila Lugarić, predsjednik VŠSG. -  Roditelji se srame i ne žele da se njihova djeca vode i kao gluhi. Međutim, ako se uključe u sportske aktivnosti Varaždinskog sportskog saveza gluhih mogu ostvariti brojne povlastice. Postoji olimpijada za gluhe, svjetska i europska prvenstva a postignuti rezultati na njima mogu dovesti i do dobivanja sportske mirovine sa 45 godina, a stipendije za vrijeme bavljenja sportom. Mi trenutno u Varaždinu imamo četiri vrhunska sportaša koji dobivaju stipendije, a tu su i druge povlastice poput popusta na karte za vlak i sl, napominje Lugarić.

Uvjeti postoje

Uvjeti za bavljenje sportom gluhih postoje, a unutar VŠSG postoje sekcije za kuglanje, streljaštvo, pikado, mali nogomet, cageball, šah, badminton i mini golf. Ostali sportovi mogu se trenirati u klubovima sa čujućom djecom, a u vrijeme okupljanja reprezentacija gluhih bit će pozvani ukoliko se registriraju.

Povlastice

– Kontaktirali smo naših 50 nogometnih klubova i pitali imaju li gluhu djecu u svojim klubovima ali nitko nije odgovorio da ima. Međutim , mi znamo da ima gluhe djece ali se roditelji valjda srame. Ukoliko se registriraju kod nas imaju veću šansu da ostvare bolji rezultat s gluhima, da putuju i da ostvare navedene povlastice. Molim roditelje da dođu u VSSG u naše prostorije u dvorani u Graberju svake srijede od 18 do 22 sata. S nama je i prevoditeljica tako da možemo bez problema komunicirati, naglasio je Lugarić.

Komentari