Jedan od rijetkih Varaždinaca koji radost loptanja pod obručima pretvara u novac

Objavljeno: 15.12.2015. 19:55

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: en-baskets.de

Mnogi nogometaši bivšeg varaždinskog prvoligaša rasuti su po cijelom svijetu. Igrajući nogomet u inozemstvu zarađuju za život, no rijetko tko od varaždinskih košarkaša može pohvaliti time da radost loptanja pod obručima pretvara u novac. Polazi to za rukom Željku Novaku koji ove sezone brani boje ekipe Baskets Schwelm u njemačkoj Pro B ligi.

Naime, Novak je svoje prve košarkaške korake napravio u Košarkaškom klubu Vindija koji se trenutno ne natječe sa seniorima u košarkaškoj A-2 ligi Sjever. Prije tri sezone iz Vindije je otišao u Prvu slovačku košarkašku ligu, točnije u Svit da bi sezonu kasnije stigao u Levice. Ove sezone pružila mu se prilika da zaigra u Njemačkoj i to je objeručke prihvatio.

Brani boje EN Baskets Schwelma u njemačkoj Pro B ligi, a njegova ekipa nakon 12 kola drži deveto mjesto lige. Statusom u ekipi Novak je vrlo zadovoljan.

- Doveden sam kao pojačanje i imam jednu od vodećih uloga u ekipi pa moram reći da sam vrlo sretan u novoj sredini - rekao je Željko Novak koji igra na poziciji playa i prosječno po susretu postiže 11 poena, ima prosjek od 3,5 asistencije, 3,2 skoka i 1,2 ukradne lopte.

- Trener nam je iz Srbije s mnogo iskustva. Tipčina stara škola i traži ekipnu košarku te ne dozvoljava individualnu statistiku. Poeni su tako raspršeni na startnu petorku - dodao je Željko koji je usporedio hrvatsku i njemačku košarku.

- Njemačka košarka nije tako na visokom nivou, što se tiče same škole košarke i rada s djecom. Uvijek dovedu iskusnije strane igrače, često iz naših krajeva. Naravno ima i Amerikanaca u ekipi kako bi košarka bila atraktivna i zanimljivija. No, ono što je na vrlo visokom nivou je zanimanje ljudi za košarku. U gradu u kojem igram, košarka je sport broj jedan, a vrlo je dobro popraćena od strane sponzora i gledatelja - istaknuo je Novak koji je u Njemačkoj pravi košarkaški profesionalac. Trenira dva do tri puta dnevno, prije susreta gledaju se video analize protivnika, a ima i dodatne klupske obveze. One su vezane uz popularizaciju košarke po školama i dječjim vrtićima, a ima i treninge s mlađim kategorijama.

- Sve je to čar i dio posla. Nije teško kad se sjetiš da su i tebi dolazili članovi seniorske ekipe na trening. Najvažnije je prenositi znanje na mlađe, a djeca vrlo brzo upijaju - rekao je 26-godišnji košarkaš, jedan od rijetkih Varaždinaca koji se može pohvaliti da živi od košarke.

- Živjeti se može bez problema od košarke, a klub mi plaća stan, hranu i automobil. No, Njemačka je vrlo rigorozna što se tiče doprinosa na plaću i osiguranja - objasnio je Novak kojem nedostaje obitelj.

- Naravno da mi nedostaje obitelj, no čujemo se preko Skype i nakon kontakta odmah sam bolje volje. Također svaka dva tjedna dugogodišnja djevojka Ivana mi dolazi iz Beča jer tamo studira pa je onda lakše - zaključio je varaždinski košarkaš.

Komentari