Dani ponosa i slave

Kako je najjača generacija u povijesti Varteksa prije točno 20 godina ostala bez naslova u Splitu

Objavljeno: 12.05.2016. 12:51

Zadnja izmjena: 12.05.2016. 13:06

Foto: Arhiva

Na današnji dan prije točno 20 godina, 12. travnja 1996. godine cijeli Varaždin živio je samo za jedno - da Nogometni klub Varteks stigne do naslova prvaka. Taj dan odigrana je posljednje utakmica Lige za prvaka 1.HNL u Splitu, no kao što je svima dobro poznato naslov je pripao tadašnjoj Croatiji, današnjem Dinamu.

U ono vrijeme prava nogometna groznica tresla je cijeli varaždinski kraj, a na utakmicu u Split otisnulo se oko 3.000 varaždinskih zaljubljenika u najvažniju sporednu stvar na svijetu. Varteksu je u toj utakmici igrala isključivo pobjeda s obzirom na to da je Croatia već unaprijed upisala sva tri boda protiv Zagreba.

Pehar u Zagrebu

Croatija je u Kranjčevićevoj povela već u 49. sekundi utakmice protiv Zagreba i na kraju je uvjerljivo slavila. Zanimljivo je bilo da je pehar već bio u Zagrebu prije utakmice, a ne u Splitu. Sve je tako bilo posloženo da zagrebački sastav, čiji je najveći navijač bio pokojni predsjednik Franjo Tuđman, uzme naslov.

Varteks je u prvom poluvremenu bio bolja momčad, a dva prekršaja u šesnaestercu braniča Hajduka Damira Vujice nad nogometašima Varteksa glavni sudac nije ocijenio prekršajima za kaznene udarce. U drugom poluvremenu Varteks je primio pogodak u 79. minuti. Mario Meštrović nakon što je u igri proveo samo tri minute golčinom je doveo Hajduk u vodstvo koje je ostalo do samog kraja.

- Sjećam se utakmice kao da je bila jučer. Cijeli Varaždin je bio na nogama i bila je to najbolja sezona u povijesti Varteksa. Igrali smo najbolji nogomet u Ligi za prvaka, pobjeđivali Dinamo u Maksimiru 4:3 i sve se svelo na tu jednu utakmicu u Splitu. U prvom dijelu glavni sudac je donio nekoliko vrlo diskutabilnih odluka, a u drugom dijelu nismo centra mogli prijeći zbog pomoćnog suca. Čak su i domaću publiku razljutili - rekao je Marijan Mrmić, tadašnji vratar Varteksa.

Najjača generacija u povijesti

Uz njega taj susret u prvom sastavu krenuli su Grgica Kovač, Samir Toplak, Damir Madunović, Zlatko Dalić, Robert Težački, Dražen Besek, Ivica Bančić, Krunoslav Gregorić, Zoran Brlenić i Davor Vugrinec. U drugom dijelu u igru su ušli Miljenko Mumlek, Mesud Duraković i Diego Goyoaga.

- Bila je to najjača generacija u povijesti kluba. Nažalost, nezasluženo smo ostali bez titule. No, ljudi su nam pravili doček kao da smo prvaci države - istaknuo je Mrmić koji je sezonu kasnije otišao u turski Bešiktaš.

Danas se samo sa sjetom možemo prisjetiti tih slavnih dana varaždinskog nogometa.

Komentari