Kauboji bez streljiva: Težak poraz protiv Danske

Piše: evz/VLM

Objavljeno: 20.01.2011. 23:01

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Hrvatska reprezentacija poražena je u 5. kolu skupine C Svjetskog prvenstva i u drugi krug prenosi samo jedan bod. Tako su šanse za plasman u polufinale svedene na teoriju - Hrvatska bi morala pobijediti u sve tri utakmice, no morali bi joj se poklopiti i drugi rezultati.

Nakon strašne drame sa Srbijom pribojavali smo se koliko ćemo snage imati za obračun s letećim Dancima. Čekalo nas je 12 tisuća suparničkih navijača, koji su nakon posla samo prešli most od Kopenhagena i stigli na veliki okršaj s Hrvatskom u Malmö. Mjesecima unaprijed dvorana je bila rasprodana za tu utakmicu, Danska i Hrvatska veliki su rukometni suparnici još od 1994., kada smo se pojavili na velikim natjecanjima.

Uspjeli su Golužini izabranici u samom uvodu primiriti Dance koji su krenuli oštro, pa je Toft Hansen već u 6. minuti zaradio prvo isključenje. Za razliku od utakmice sa Srbijom, uspjeli smo to iskoristiti i napraviti 2-0 golovima Zrnića i Štrleka. No, naše vodstvo (3:2) bilo je kratkog vijeka, Mikkel Hansen u životnoj je formi i donio je u 15. minuti Wilbekovoj mašineriji prvi put prednost od dva gola (8:6). Potpuno indisponirani za veliki izazov bili su na vratima Mirko Alilović i na desnom vanjskom Marko Kopljar, pa je Goluža morao reagirati zamjenama - Šego je obranio sedmerac, a Buntić donio mirnoću i golove.

U 21. minuti Buntić u kontri donosi vodstvo 9:8 i Wilbek mora zvati minutu odmora. I odmah se vidjelo što je iskusni lisac tražio - tri uzastopna brza centra odigrali su Danci, nisu ih naši igrači mogli pratiti, a još manje vratari. U 28 minuta doslovno jedna obrana Šege iz igre i jedna iz sedmerca, a Alilović nula! Ali i uza sve to uspjeli smo na odmor otići s prednošću nakon što je Zrnić zabio sedmerac za 16:15.

Drugo poluvrijeme nije moglo početi gore. Iznudili smo isključenje Mikkela Hansena, ali ne samo da to nismo iskoristili nego su Danci napravili seriju od 3-0 i preuzeli kontrolu utakmice. Ostala je samo nada da se u tom trenutku nećemo raspasti i da ćemo odolijeti tom strašnom naletu u kojem su se izgubili i naši najveći igrači poput Vorija i Balića.

U 40. minuti Mikkel Hansen prvi put je prvi put doveo Dance do prednosti od +3 (21:18), a Slavku Goluži preostalo je samo još jednom pokušati s Mirkom Alilovićem ne bi li on nekako zaustavio Dance. Ali ništa. I on i Šego bili su potpuno nemoćni. Poraženi smo teško, a još teže ćemo se oporaviti.

Goluža: Zar sam trebao držati Balića u igri?

Izbornik hrvatski rukometaša Slavko Goluža krivicu za poraz od Danaca našao je u tri faktora. Njegova analiza za kamere HTV-a zvučala je ovako:

- Igrali prvo poluvrijeme dobro, 2-3 pogreške, gdje su nas kaznili brzim pogotkom. A  drugo poluvrijeme u par crti - izgubili na igrača više početkom drugog poluvremena s tri brzopleta napada, nismo imali potporu golmana i treće - ovakvo suđenje ne priliči našoj reprezentaciji. Svaki put kad smo ih stigli ili se trebali odvojiti imali su potporu sudaca - smatra Goluža i dodao:

- Što je tu je, u drugoj grupi Šveđani vode i imamo sreće, no ljut sam - kazao je izbornik.

A ima i zašto biti ljut, njegova momčad zakazala je i u obrani, i u napadu.

- Igrali smo povremeno dobro obranu, ali pala potpora vratara. Nije nam ulazilo, sutra je novi dan, koncentrirati se, dobro pripremiti i idemo dalje.

Drago Vuković nije bio pretjerano rječit.

Ne znam... Obrana se borila, 1. poluvrijeme bilo super. Čestitao bi im na zasluženoj pobjedi. Na početku drugog dijela prelomila se utakmica, treba pogledati snimku, porazgovarati između sebe i dobiti ove tri ako mislimo nešto napraviti - istaknuo je Vuković.

A Goluža ne zna što očekivati u drugom krugu.

- Kad smo vidjeli tko sudi nama, a tko sudi drugima teško je prognozirati. Žao mi je ove tri stvari koje sam vam naveo. Na suđenje se ne želim se vaditi, ali imali su velik vjetar u leđa.

Zašto Balić nije igrao koliko i inače?

- Ivano je zaredao jednu-dvije pogreške na igrača više, zar sam ga trebao držati unutra? A Domagoj je odigrao dobro - zaključio je Goluža.


Agencija VLM

FOTO: Ante Cizmic / CROPIX



Komentari