PRIVATIZACIJA NK VARAŽDIN

Kolika je tržišna vrijednost NK Varaždin u privatizaciji?

Objavljeno: 16.01.2022. 07:37

Zadnja izmjena: 16.01.2022. 07:50

Određivanje vrijednosti NK Varaždin u procesu privatizacije jedan je od najdelikatnijih trenutaka jer on uvelike određuje daljnji put preoblikovanja i eventualnu zainteresiranost mogućih ulagača.

Iako vrijednost kluba ne čini samo zbroj vrijednosti igrača, na jednoj od najpouzdanijih portala za vrijednost igrača i klubova, Trasfermarkt NK Varaždin trenutno kotira kao klub čija je cijena 5,860.000 eura, s tim da se tome može dodati još oko 100.000 eura za Školu nogometa ukoliko i ona bude privatizirana u kompletu. Iz toga bi se dalo pročitati da NK Varaždin trenutno na tržištu vrijedi oko 6 milijuna eura.

Iz dosadašnjih iskustava o privatizaciji nogometnih klubova u Hrvatskoj potreban je oprez u svemu, pa i u predviđanjima. Bilo je potencijalnih investitora sa svih kontinenata, od kojih su neki održali obećanja do onih koji su sa sobom ostavili kaos. Što se tiče trenutnog stanja u NK Varaždin velika je prednost što trenutno nije u dubiozama i dugovima, barem je tako rekao predsjednik kluba Dražen Vitez na konferenciji za novinare i dodao kako je NK Varaždin jedini nogometni klub u Hrvatskoj koji ide dragovoljno u privatizaciju.

- Bez problema, bez prijetnji stečaja, bez financijski dubioza i dugova tako da se ja nadam kad to obavimo da ćemo i na taj način privući ulagače koji će ući u klub i samim time će to biti jedna nova razina jedan iskorak NK Varaždin u svim pravcima, najavio je Vitez.

Vlasnička struktura

Iako ima puno upitnika vezanih uz cijeli proces privatizacije i preoblikovanje kluba. Pitanje je i izgleda buduće vlasničke strukture. Ima primjera da je u vlasničkoj strukturi jedinica lokalne samouprave, kako bi mogla biti korektiv i da klub ne postane nešto što ne žele njihovi građani ili da mogu kontrolirati nekretnine koje eventualno posjeduje klub. Drugi su modeli da novi vlasnik ili grupa novih vlasnika ima više od 50 posto vlasničkog udjela i mogućnost samostalnog odlučivanja.

U Zajednici sportskih klubova grada Varaždina podržavaju mogući proces privatizacije NK Varaždin ali upozoravaju da je teško predvidjeti budući razvoj situacije kod sličnih procesa. Međutim, predsjednik ZSUGV Alen Runac kaže kako je optimista te da su mu garancija, da će sada vjerojatno sve dobro proći, baš ljudi koji vode klub i njihovi dosadašnji uspješni projekti.

Za sada se još ne znaju detalji vezani uz točan oblik i detalji privatizacije, iako već postoje naznake da ima zainteresiranih te da je zahvaljujući toj činjenici i pokrenuta privatizacija. Međutim, puno konkretnije će se znati o mogućem modelu privatizacije i udjelima eventualnih ulagača kada se formira cijena kluba. Hoće li ona biti tih 6 milijuna eura ili više, znat će se najkasnije do lipnja ove godine, kada bi najvjerojatnije trebala početi prodaja dionica.  

Komentari