Hrvatske košarkašice osigurale kvalifikacije za OI

Objavljeno: 03.07.2011. 10:01

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: FIBA Europe

Hrvatska košarkaška reprezentacija ostvarila je najveći uspjeh u povijesti plasiravši se u kvalifikacije za Olimpijske igre pobjedom nad Crnom Gorom u izravnom dvoboju za posljednju Olimpijsku vizu. Ključ pobjede, osim odličnih napadačkih rola, bila je fantastična igra u obrani i velika požrtvovnost tijekom cijelog susreta, piše Mišo Gulić za SportNet.hr

Hrvatske košarkašice uspjele su osigurati nastup na kvalifikacijama za Olimpijske igre pobijedivši Crnu Goru u izravnom dvoboju za peto mjesto koje je osiguravalo nastavak puta za London. Odlična obrana i sjajne Ivezić, Ciglar i Čakić bile su previše za Crnogorke, kojima su naše cure tako vratile za uvjerljiv poraz u prvom dijelu natjecanja.

Prva četvrtina protekla je u prilično izjednačenoj igri s tom razlikom što su Crnogorke bile te koje su kontrolirale ritam, a Hrvatsku je u igri držala sjajna Ivezić s postignutih osam koševa u tom periodu.

U drugom periodu Jeleni Ivezić priključila se Iva Ciglar, a to se odmah osjetilo i na rezultatu te je nakon 16. minuta igre semafor pokazivao rezultat od 30:22 u korist naših košarkašica. Crnogorke je unatoč lošem šutu iz igre u priključku držao odličan napadački skok te velik broj iznuđenih osobnih pogrešaka, nakon kojih su pogađale s linije za slobodna bacanja.

Crnogorke serijom 7-0 u 18. minuti dolaze do izjednačenja, ali Lisa Karčić i Ivezić odgovaraju za novih +5 (37:32), a nakon tehničke greške dosuđene hrvatskoj klupi, Crnogorke smanjuju i na odmor se odlazi s rezultatom 38:35.

Na polovici treće četvrtine De Forge i Dubljević vraćaju Crnogorke u egal, a sve se to događalo u trenutcima kada su na klupi bile Ciglar i Mandir pa je hrvatski izbornik bio prisiljen vratiti ih na teren.

Tricama Marte Čakić i Jelene Ivezić, dvije minute prije kraja četvrtine, Hrvatska bježi na +8 (50:42), a odlično razdoblje hrvatske igre "pečatirala" je briljantna Ciglar s novom tricom za rekordno vodstvo od 55:44. Nakon tri minute igre naše djevojke vrlo agresivnom obranom ne dopuštaju Crnogorkama priključak, a košem Čakić odlazimo na, tada, rekordnih +13 (59:46).

Sporo su prolazile minute u tim trenutcima, a na ulasku u posljednjih pet minuta Hrvatska je donijela +12 (61:42), a Crna Gora nije pronalazila rješenje protiv izvanredne, na trenutke fanatične, hrvatske obrane.

Tri minute do kraja Slišković postiže koš-faul i stavlja "točku na i" kada je na semaforu svjetlilo 66:50, a susret je završio rezultatom 73:59. Bila je to najvažnija i najveća pobjeda hrvatske ženske košarke u povijesti i viza za kvalifikacije za Olimpijske igre u Londonu, kao i direktan plasman na sljedeći Eurobasket.

Kod Hrvatske najzapaženije role odigrale su Ivezić s 21, Ciglar s 19, Čakić s 12 te Slišković s 11 postignutih koševa. Najbolja pojedinka kod Crnogorki bila je naturalizirana Amerikanka Anna De Forge s 18 koševa.

Komentari