NK VARAŽDIN

Razgovarali smo s Kovačevićem, kaže: Igrači moraju imati krvava koljena ako žele pobijediti

Objavljeno: 26.09.2021. 07:57

Zadnja izmjena: 26.09.2021. 08:14

Mario Kovačević, novi trener Varaždina, dobro je poznat je ljubiteljima varaždinskog nogometa. Samo iz nedavne prošlosti ne treba puno podsjećati da je već bio trener Varaždina u Drugoj HNL i to u sezoni 2017/18. kada su Varaždinci završili sezonu na drugoj poziciji, s koje su se u kvalifikacijama nadmetali s Istrom 1961. za ulazak u HT prvu ligu. Istrijani su tada bili bolji, a Kovačević se razišao s Varaždinom. U međuvremenu je vodio i Međimurje, Polet iz Svetog Martina na Muri, ludbrešku Podravinu te Mladost iz Ždralova.

Nakon nekoliko lošijih izdanja Varaždina u prvih šest kola Druge HNL trener Mario Carević odlazi a vraća se Mario Kovačević. Situacija je prilično slična onoj kada je bio prošli puta u klubu. Ponovo se očekuje se povratak u društvo najboljih hrvatskih nogometnih klubova. Međutim, Druga HNL se svaki puta pokaže kao zahtjevna liga u kojoj do vrha mogu doći samo dobro posloženi klubovi, koji su već posloženi kao prvoligaški klub. Mario Kovačević vjeruje da sada može ostvariti plasman u HT prvu ligu.

- Ovo je kvalitetna ekipa i kvalitetni pojedinci, dosta je njih igralo prošle godine prvu ligu. Nažalost, neke se stvari nisu poklopile u tim prvim kolima. Možda je to bio pritisak, jer oni su navikli igrati u Prvoj ligi na jedan način, a sad smo tu kao favoriti. Drugačije je to u glavama igrača, tu se nisu opustili. Na kraju možda smo čak i prefina ekipa.

U Kup utakmici protiv Sesveta već se može vidjeti neka promjena u igri. Na čemu ćete inzistirati za utakmicu u Solinu i ukupno što treba mijenjati u igri da bi ekipa postala efikasnija?

- Već u utakmici protiv Sesveta je bilo bolje, čvršće. Igrači moraju imati krvava koljena ako žele pobijediti. Ne možemo stalno govoriti mi smo dobra ekipa, pa izaći na teren i igrati tako „ja tebi, ti meni“ i čekati da će se protivnik sam pobijediti. Mi imamo kvalitetu ali moramo biti agresivniji, čvršći i jači. Na tome moramo najviše raditi i inzistirati. Ako budemo takvi onda će naša kvaliteta doći do izražaja, ako ne onda nažalost nikakva kvaliteta ne dolazi do izražaja, ako nismo fakini na utakmici i ne damo sve od sebe.

Dolazite u momčad koja je već formirana i niste imali mogućnost sugestija prilikom dovođenja igrača. Konkretno, trebaju li ovoj ekipi pojačanja na nekim pozicijama?

- Treba ili ne treba pojačanje, ne bi ulazio u to. Imamo mi kvalitetnih igrača samo ih treba pustiti. Vjerujem da je i njima pobjeda protiv Sesveta dobro došla da otpuste kočnice. Mislim da su sada već svjesni načina na koji mogu doći do pobjede. Imamo kvalitetnih igrača i do prosinca ćemo izgurati tako. Igračima vjerujem i evo Domjan je primjer kako se može iskočiti. I onda će tako netko povući i ostale pa da nam bude lakše dolaziti do pobjeda.

U odabiru prvih 11 za današnju utakmicu imate problema u obrambenom redu jer je neoliko igrača ili kartonirano ili ozlijeđeno. Kako će izgledati sastav za današnju utakmicu?

- Problem je u obrani, ali zato u napadu imamo „slatkih“ briga. Svi su na raspolaganju. Vuk je tu, Šego, Domjan. Herera, mladi Vuga, pa onda Igrec. On kad igra uvijek postigne gol. I još tu imamo nekoliko igrača na raspolaganju, tako da što se tiče faze napada tu bi trebalo sve biti dobro. Neće biti kartoniranog Stolnika, a Pellumbi je dobio crveni, tako da na njih ne računam. Senić ima problema s trbušnim zidom i odmarali smo ga protiv Sesveta. Vjerujem da će biti spreman već protiv Solina, a ako ne bude bit ćemo u velikim problemima što se tiče stopera. Elezi i Belcar su ozlijeđeni pa niti na njih ne mogu računati. Vuk je imao virozu, pa niti on nije igrao u Sesvetama, a koliko će biti spreman i koliko ćemo ga moći koristiti to ćemo tek vidjeti. Međutim, imamo širok kadar igrača i vjerujem da ćemo uspjeti složiti najjaču i najbolju ekipu koja će moći parirati protiv dobre ekipe Solina.

Solin je trenutno na prvenstvenoj ljestvici ispred Varaždina i igra na domaćem terenu tako da bi mogli predstavljati opasnog protivnika za Varaždin ali i priliku za dodatan optimizam i motivaciju. Kako ocjenjujete Solin kao ekipu?

- Proučavali smo snimke njihovih utakmica i mogu reći da to nije ekipa kao što je bila prije, koja je igrala samo na pritisak i nabijanje lopte pa tako pobjeđivala. Sada je to ekipa koja igra moderni nogomet što su i pokazali u prošlim utakmicama. Igraju sustav 3-5-2, tako da ćemo im se morati malo prilagoditi, ali svejedno ćemo najviše gledati sebe i našu igru. Morao biti čvrsti i odgovorni u igri, a kvalitetu imamo, pa sigurno možemo puno dobrih stvari napraviti prema naprijed.

Utakmicu 7. kola Druge HNL Varaždin je dočekao na Čiovu, a susret se igra danas, 26. rujna s počekom u 16 sati na stadionu Pokraj Jadra u Solinu.

 

Komentari