Kup: Podravina izbacila Imotski u produžetku, Plitvica ispala

Objavljeno: 29.08.2013. 09:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Nenad Kovačić

U utakmici koja je više sličila vaterpolskoj nego nogometnoj, Podravina je u Ludbregu s 3:1 pobijedila dojučerašnjeg drugoligaša Imotski. Plitvica ipak nije mogla do senzacije kod prvoligaša Zadra, domaći su na Stanovima slavili s uvjerljivih 5:0.

Pretkolo Hrvatskog nogometnoga kupa ponudilo je čitav niz uzbuđenja, rezultatskih obrata pa i iznenađenja, a Ludbreg je bio poprištem upravo jedne takve utakmice. Iako su i Podravina i Imotski trenutačno trećeligaši, Imoćani ipak imaju značajniji rejting u hrvatskom nogometu, prije samo godinu dana kotirali su visoko u hrvatskom drugoligaškom društvu, čak i neko vrijeme iskazivali prvoligaške ambicije. Podravina je međutim uspjela izboriti plasman u 1/16 finala HN kupa i to – kako!?

Bila je to u prvom poluvremenu vrlo izjednačena utakmica, u kojoj su gosti prvi opasno zaprijetili, u 15. minuti preko njihovog u ovoj utakmici ponajboljeg igrača Krištića; pucao je oštro sa 16-17 metara pod prečku, no Dreven je uspio odbiti loptu. Za Podravinu su uzvratili Bochl nogom u 34. pa Čižmešija glavom u 35. minuti, oba su udarca otišla izvan okvira. U 38. minuti domaći su tražili i kazneni udarac, sudac Mihalj odmahnuo je rukom, a prvo je poluvrijeme zaključio opet odličnom prilikom Imotski, konkretno Pokrajčić, ali Dreven je i to uspio izbiti, nogom. Sve u svemu, nakon prvih 45 minuta bilo je jasno da se utakmica tek otvara i da ćemo gledati još podosta uzbuđenja između dva vrlo izjednačena sastava.

Sve je to skupa odlučilo „začiniti“ i nebo, u 47. minuti krenuo je totalni prolom oblaka. Očekivali smo pet ili 10 minuta kiše, međutim nastavilo je kišiti „kao iz kabla“ čitavo drugo poluvrijeme i – kasnije će se pokazati – dodatnih 30 minuta produžetaka. Sve to skupa nije smetalo protagonistima da otvaraju priliku za prilikom, prvi je zaprijetio onaj isti koji je „zatvorio“ prvo pluvrijeme, Pokrajčić u dresu Imotskog; gađao je vanjski dio mreže. Uzvratio je Valjak, otišlo je preko gola, a u 54. minuti Imoćani su imali mat poziciju. Opet je Pokrajčić „zamutio“, ubacio odlično s lijeve strane, a ispred natrčalog Perković-Šantara u zadnji je čas uklizao Tarandek i „odnio“ loptu vrataru Drevenu u naručje. Spomenuti Perković-Šantar zaprijetio je i tri minute kasnije glavom, otišlo je preko gola. U tim su trenucima gosti bili bliže pogotku, imali laganu dominaciju, da bi odjednom pogodila – Podravina!

Mumlek je na sredini terena odigrao za izuzetno raspoloženog Kukeca, ovaj povukao korak pa „izbacio“ Bochla u prazan prostor koji se našao oči u oči s gostujućim vratarom Bašićom i mirno pored njega pogodio desni donji kut. Igrala se 69. minuta, 1:0, erupcija oduševljenja 500-tinjak okupljenih gledatelja. U 75. minuti opet „zicer“ za Imotski, s 10-ak metara oštro je pucao Perković-Šantar, domaća obrana uspjela blokirati, odbijanac je pokušao spremiti i Krištić no opet je završilo u bloku. I onda, šest minuta kasnije, neočekivano – crveni karton, isključenje dotad izvrsnog Kukeca. Uklizao je na jednu loptu kod aut linije na sredini terena, možda malo i podignuo nogu u tom startu i zakačio igrača Imotskog. Prekršaj može, pa i opomena, ali – izravni crveni karton? Tu namjere definitivno nije bilo...

I dogodilo se. U 87. minuti situacija slična kao u 75. minuti, opet se na 10-ak metara našao sam igrač Imotskog, ovoga puta Filipović, sada bloka nije bilo – 1:1. Ostalo je tako i na isteku 90-e plus četiri minute dodatnog vremena. Produžeci.

Teren je u tim trenucima već izgledao više poput bazena, a Ludbrežani još igrali s igračem manje. Nimalo ugodna situacija, u glavama navijača je već bilo razmišljanje kako izgurati do jedanaesteraca pa se pouzdati u vratara Drevena, u njegovo iskustvo i kvalitetu. No, tako nije očito mislio i majstor nad majstorima Mumlek; u petoj minuti drugog produžetka, odnosno 110. minuti, odlično je u srcu kaznenog prostora pronašao Matu Milasa, „jokera s klupe“ koji je u 86. zamijenio Hanca. Ovaj se okrenuo u mjestu i naciljao – i pogodio – lijevi donji kut vratara Bašića! Deset minuta prije kraja 2:1, iako s igračem manje!

Opasno je bilo pet minuta kasnije, Begić je u toj 115. pucao opasno, a Dreven obranio. I onda u 119. minuti konačan kraj, izvrsno je po desnoj strani povukao Valjak, gurnuo si loptu u for koju bi na normalnom terenu vratar Bašić lagano pokupio, no ovoga je puta zapela u vodi, taman toliko da si Valjak gurne i pored vratara. Jedino završni udarac nije uspio uputiti, natrčali Bochl zabio je loptu u mrežu za svoj drugi, a Podravinin treći gol, za velikih i konačnih 3:1! I plasman u 1/16 finala Hrvatskog nogometnog kupa, u kojoj će Ludbrežani zaigrati četvrti puta – prije 12 godina ugostili su Hajduk (0:1), prije sedam godina Kamen Ingrad (1:4), a 2007. godine Istru 1961. Tada su i slavili, 2:0, izborili povijesnu osminu finala kupa (Inter u Zaprešiću, minimalni poraz 1:0). Hoće li uspjeti i ovoga puta? I protiv koga? Znat ćemo kad se odigraju sve utakmice pretkola...

Ono što znamo već sada jest da Plitvica iz Gojanca ipak neće među 32 naj-ekipe ovog natjecanja u aktualnoj sezoni. Prvoligaški Zadar bio je puno previsoka prepreka, Gojančani su „nulu“ na Stanovima uspjeli držati svega tri minute. Tad ih je načeo Mario Grgurović, do odmora je već bilo 4:0, nakon 90 minuta igre 5:0. Trostruki je strijelac bio Vlatko Blažević, uz njega i Grgurovića u listu se strijelaca upisao još i Frane Čirjak.     

Komentari