Mali Vatreni srcem protiv Rusa za finale EP u futsalu

Objavljeno: 09.02.2012. 16:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Vladimir Dugandžić / Cropix

Hrvatska futsal reprezentacija u četvrtak u 18,30 u zagrebačkoj Areni igra polufinale Europskog prvenstva protiv Rusije, dok se drugi polufinalni par Španjolska i Italija sastaju u 21 sat, piše index.

Futsal groznica u Hrvatskoj doseže vrhunac. Navijači su pozitivno reagirali na malonogometnu priču i pokupovali sve ulaznice za utakmicu. Tako će 15 tisuća navijača bodriti Hrvatsku, a očekuje se i nekoliko stotina Rusa. Svjedočit ćemo novom rekordu na posjećenosti jedne utakmice na europskim futsal prvenstvima. Zapravo, Hrvatska će samo popraviti svoj rekord jer je dosad najposjećenija utakmica bila između Hrvatske i Ukrajine u četvrtfinalu. U Spaladium Areni se prije tri dana skupilo oko 9500 tisuća ljudi.

Rusija je četvrta momčad svijeta u futsalu, iza Španjolske, Brazila i Italije, dok je Hrvatska 12. Rusi su 1999. osvojili Europsko prvenstvo u Španjolskoj, a 2001. i 2007. su bili treći u Europi. U momčadi imaju tri Brazilca, rezervnog vratara Gustava te Pulu i Cirila. Najbolji strijelci na Euru su im Fukin i Maevski s po tri gola.

- U polufinalu neće biti favorita. Hrvati su kvalitetni jer inače ne bi bili među četiri najbolje reprezentacije. Dobar im je vratar, imaju kvalitetne igrače poput Grcića i Marinovića i bit će to neizvjesna utakmica-  rekao je ruski izbornik Sergei Skorovich.

Najviše brige za izbornika Matu Stankovića zadaje zdravstveno stanje Darija Marinovića čije bi neigranje bilo veliki udarac za reprezentaciju. Marinović se ozlijedio na početku utakmice s Ukrajinom pa se reprezentacija do kraja morala "krpati". U srijedu je rekao da ga leđa još jako bole, ali da će ga liječnici pokušati osposobiti za utakmicu.

Hrvatski stožer još je nenaviknut na mnoštvo kamera i diktafona koje ih prate, posebno otkako su došli u Zagreb. No, momci su to zaslužili.

- Jedan ruski igrač zarađuje u mjesec dana koliko naši momci kod kuće ne mogu zaraditi cijeli život. Protiv Srba nisu pokazali pravu snagu. Ne igraju šablonski kao Ukrajina, rješavaju stvari individualno i dosta igraju na pivota. Znaju se i razigrati-  rekao je Stanković.

Rusi su skupinu igrali u Splitu. Prvo su s 5-0 razbili Tursku, a onda protiv Italije odigrali 2-2 što im je bilo dovoljno za prvo mjesto u grupi. To im je u četvrtfinalu donijelo Srbiju, također u Spaladium Areni. Srbi su pružili dobar otpor, poveli i do 29. minute držali praznu mrežu. Ali, nisu uspjeli izdržati žestoki pritisak i Rusi golovima Fukina i Pule odlaze u polufinale.

Hrvatska je na startu prvenstva u Splitu svladala Rumunjsku 2-1 nakon čega je 5-3 pala Češka. Prvo mjesto je Stankovićevim izabranicima u četvrtfinalu donijelo Ukrajinu. U vrlo borbenoj utakmici nakon 50 minuta je bilo 1-1 pa su se pucali kazneni udarci. Junak je bio kapetan Jukić koji je skinuo tri penala Ukrajincima i odveo Hrvatsku do najvećeg uspjeha u povijesti.

U Rusima smo igrali prije nepunih mjesec dana, u prijateljskoj utakmici u Novigradu. Bio je to odličan nastup Hrvatske koja je odigrala 1-1 čime su na kraju zadovoljniji mogli biti Rusi. Ali, i Stanković će reći da su natjecateljske utakmice nešto sasvim drugo.

Izvor: index.hr

Komentari