Ministarstvo: Zdravko Mamić je u sukobu interesa!

Piše: evz/VLM

Objavljeno: 09.02.2011. 16:02

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: Branimir Boban / CROPIX

MZOŠ se obratilo Kući nogometa sa zahtjevom da se istraži kako Zdravko Mamić smije raditi u nogometu

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je Hrvatskome nogometnom savezu poslalo dopis u kojem kaže da je Zdravko Mamić u sukobu interesa jer mu sin Mario vodi menadžersku agenciju te traži od saveza da uspostavi zakonito stanje. Doduše, Mamić je već nebrojeno puta ustvrdio da nije u sukobu interesam jer je sin ugasio svoju menadžersku agenciju. No, koliko se zna sad surađuje u drugoj.

Pismo Ministarstva donosimo u cijelosti:

Vezano za sukob interesa u NK Dinamu, Ministarstvo je naložilo Hrvatskom nogometnom savezu, da kao krovna nogometna organizacija, poduzme sve mjere u njihovoj nadležnosti kako bi se spriječio bilo kakav sukob interesa.

Naime standardi koji postoje u razvijenom svijetu u smislu regulatornog uređenja, poglavito u sustavu športa, uvijek su usmjereni prema samouređenju, pa i u pitanju kontrole provođenja zakonitosti.  Isto tako s obzirom da šport niti smije niti može trpjeti bilo kakav upliv izvršne vlasti, MZOŠ nije, prilikom izrade Zakona o športu, a poštujući načela slobode udruživanja i odlučivanja u športskim klubovima kao udrugama, imao namjeru sankcionirati apsolutno sve slučajeve nepoštivanja zakonske norme. Stoga trenutno važeći Zakon o športu ne propisuje nikakve sankcije pa  MZOŠ-a niti nema pravnu utemeljenost za bilo kakvo sankcioniranje.

No treba naglasiti da to ne znači da HNS, kao krovna udruga čiji je član NK Dinamo, ne bi mogao, čak bi trebao, propisati sankciju u slučaju kršenja zakonske norme.

Slijedom svega navedenog, MZOŠ je još jednom naložilo HNS-u i NK Dinamo da uspostave zakonito stanje, a sukladno čl. 27. Zakona o športu koji definira sukob interesa.

Ako HNS i NK Dinamo niti nakon opetovanog zahtjeva za sprječavanje sukoba interes, niti ovaj put ne uspostave zakonito stanje, u slijedećim izmjenama i dopunama Zakona o športu, MZOŠ će biti primorano u ovom slučaju kao i u sličnim slučajevima, ugraditi u isti represivne mjere.

Komentari