Može li HNL skupiti 16 klubova za sljedeću sezonu?

Objavljeno: 04.05.2011. 10:13

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Premda je smanjenje Prve HNL odgođeno za 2012./13., pitanje je hoće li se skupiti 16 klubova za sljedeću sezonu

Svake godine vrti se ista priča, nogometne se vode uzburkaju zbog dobivanja licencija za sljedeću sezonu. Odjel za licenciranje HNS-a prije mjesec dana objavio je da je samo osam prvoligaša dobilo licencije, u subotu je istekao rok za žalbe i u srijedu će biti objavljena imena klubova koji su dobili licencije.

Nekima uvjetne licencije

Prema našim informacijama, svi klubovi koji su tražili licenciju, dobili su potvrdan odgovor, što znači da su ispunili većinu uvjeta. Većinu zato jer su neki klubovi dobili uvjetne licencije i uskoro moraju ispuniti ono što dosad nisu. A taj će rok biti sredinom lipnja, budući da se 35 dana prije početka sezone klubovi moraju prijaviti za natjecanje.

Kako naša prvoligaška sezona 2011./2012. počinje 23. srpnja, 18. lipnja nameće se kao datum za zadnju prijavu. Tada ćemo, dakle, znati i koliko će klubova imati PHNL sljedeće sezone, iako glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić naglašava:

Grcanje u dugovima

– Sad neće biti promjena, a liga s 12 klubova trebala bi početi 2012./2013.

No, što ako sredinom lipnja ne bude dovoljno prvoligaša za ligu sa 16 klubova? Tada će, naravno, opet hitno zasjedati tijela HNS-a i tek će se onda zapravo znati koliko će klubova PHNL imati sljedeće sezone. Nije, dakle, isključeno da se smanjenje dogodi već ovoga ljeta.

Većina prvoligaša grca u dugovima i ne potpiše li samo jedan igrač dokument da mu klub nije ništa dužan, klub ne može dobiti licenciju! Varaždin, Rijeka i Hrvatski dragovoljac imaju najviše financijskih problema.

Nitko od drugoligaša u Prvu HNL?

Pet je drugoligaša tražilo prvoligašku licenciju (Lučko, Gorica, Dugopolje, Pomorac i Sesvete). Prema pravilniku o statusu klubova, za natjecanje u prvoj ligi klub mora imati više od pola igrača s profesionalnim ugovorima. A trenutačno Dugopolje i Pomorac imaju po jednoga, a Lučko i Gorica - nijednog!

Sesvete su, pak, po plasmanu bliže trećoj nego prvoj ligi. Usput, drugoligaš plasiran do petoga mjesta može konkurirati za prvu ligu. A neki koji na to imaju pravo po plasmanu, ne žele u prvu ligu jer nemaju zatvoren proračun.

Komentari