NOVOGODIŠNJA UTRKA

Na 44. Novogodišnjoj utrci nastupit će i trkači iz Amerike

Objavljeno: 16.12.2022. 12:40

Zadnja izmjena: 16.12.2022. 17:03

Bliži se 44. izdanje najdugovječnije utrke u Varaždinu, Novogodišnje utrke, na kojoj će ove godine sudjelovati trkači iz osam zemalja, pa čak i dalekih Sjedinjenih Američkih Država, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Utrku zajednički organiziraju Atletski klub Sloboda i Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina uz pokroviteljstvo Grada Varaždina, a najavili su je zamjenik varaždinskog gradonačelnika, Miroslav MarkovićAnica Sitar, stručna suradnica u Zajednici i predsjednik Atletskog kluba Sloboda, Stjepan Smernjak.

Zamjenik gradonačelnika Marković pohvalio je odraženi posao, kojeg provodi Zajednica u koordinaciji s Atletskim klubom Sloboda, Gradom i svim sponzorima.

- Ovo je specifična godina jer ulazimo u Schengen i dođe mi da otrčimo preko slovenske granice i da ti ljudi imaju privilegiju da mogu reći da su utrčali u zajedničku zonu s 15-ak zemalja Europske unije koje dijele zajednički prostor bez granica. To je jedna fantastična prigoda i daje specifičan ton. Druga stvar je da uvodimo euro, to su sve izazovi koji nas čekaju – rekao je Marković.

Također je pozvao sugrađane da trkače bodre u sportskom duhu i izostave upotrebu pirotehnike koja uznemiruje ljude i životinje te zagađuje zrak i okoliš.

Naglasio je kako je Novogodišnja utrka prilika za druženje i trčanje, no ako se ipak na to nećete odvažiti, pozvani ste na doček Nove godine na varaždinskom trgu, čiji će detalji biti poznati naknadno.

- Ruta utrke je već nekoliko godina ista, u duljini od niti 5 kilometara. Nije komplicirana, ravnog je karaktera i kružnog oblika tako da se prolazi gradskim ulicama i trgovima što doprinosi njezinoj ljepoti – poručila je Sitar.

Prijave još moguće

Trenutno je prijavljeno oko 230 natjecatelja iz čak osam zemalja – Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Austrije, Velike Britanije, Njemačke i SAD-a, a prijave su još uvijek moguće putem web stranice stotinka.hr. Iako na vremenske prilike ne mogu utjecati, poučeni dobrim iskustvima od prijašnjih godina, kada trkače nije uspjelo spriječiti ni loše vrijeme, organizatori vjeruju da će tako biti i ove godine.

Ova već tradicionalna, najdugovječnija utrka u Varaždinu i prvi sportski događaj u Hrvatskoj u novoj godini, počela je davne 1978. godine, a sve je krenulo iz Atletskog kluba Sloboda, kojem se u organizaciju prije nekoliko godina priključila i Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina.

- Ovo je jedina utrka u Varaždinu koja je održana u kontinuitetu 44 godine. Preskočili smo jednu ratnu godinu i jednu pandemijsku godinu. U nekoliko zadnjih godina stabilizirali smo trasu koja je prije izgledala drukčije. Zasad imamo tri varijante. Prilagođavali smo se programu dočeka Nove godine kojoj su glavni organizatori Grad i Turistička zajednica pa smo to polako i mijenjali.  – pojasnio je Smernjak, dodavši kako je utrka sa startom u ponoć među rijetkim manifestacija u svijetu.

- Atletski klub je ove godine proslavio 90 godina, slavimo 44. utrku. Imamo prekrasne rezultate, imamo potencijalno najbolju sportašicu Hrvatske, Janu Koščak. Imamo jednu grupu atletičara koji su blizu norme za Olimpijske igre. Da ne govorim o ovome što će se desiti na zimskim dvoranskim prvenstvima i u ljetnoj sezoni – zaključio je Smernjak.

 

Komentari