UTRKA MLIJEČNA STAZA

Na humanitarnoj utrci Mliječna staza u Zagrebu trčalo se za nabavku bežičnih CTG uređaja za novorođenčad

Objavljeno: 09.09.2019. 13:40

Zadnja izmjena: 09.09.2019. 13:44

Više od 2300 odraslih i djece, među kojima su bili i varaždinski ljubitelji trčanja i humanitarnog rada, sudjelovalo je na UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci Mliječna staza kako bi sve novorođene djevojčice i dječaci u Hrvatskoj imali najbolji mogući početak u životu.

UNICEF je kroz kotizacije trkača te donacije građana i tvrtki ove godine prikupio više od 700.000 kuna koje će biti usmjerene nabavci specijalizirane opreme za sva rodilišta u Hrvatskoj i edukaciji zdravstvenih djelatnika.

Ovogodišnja Mliječna staza dio je inicijative kojom će UNICEF, u suradnji s Ministarstvom zdravstva, osigurati opremu koju su nacionalna rodilišta prepoznala kao prioritetnu, kao što su bežični CTG uređaji koji mjere djetetov puls, a majci omogućuju kretanje, fototerapijske dekice za liječenje novorođenačke žutice dok je dijete uz majku te krevetići za bebe prilagođene majkama koje su rodile carskim rezom.

Program utrke održane pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba otvorile su UNICEF-ove ambasadorice dobre volje Bojana Gregorić Vejzović i Mirna Medaković Stepinac te ambasadorica utrke Nevena Rendeli Vejzović, a grupa Meritas pobrinula se za glazbeno zagrijavanje. Start treće UNICEF-ove utrke Mliječna staza označili su predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo, najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić, maratonka Matea Matošević Hačić i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Već tradicionalno popularna dječja utrka, održala se je u prijepodnevnim satima na Trgu kralja Tomislava. Više od 400 djevojčica i dječaka u dobi od 5 do 12 godina trčalo je kako bi pomogli onim najmlađima, a najbržima je nagrade uručila pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Ove godine Mliječna staza je okupila rekordnih 54 korporativna tima, a u svojem najuspješnijem izdanju do sada održala se uz podršku partnera-zvijezda utrke - Kauflanda, Vindije, Zagrebačkog Holdinga, Algebre, Intersporta, Pampersa, Tele2 Studene, HDS ZAMP-a i BINA Istre.

 - Mliječna staza je posebna jer okuplja sve koji mogu doprinjeti promjenama na bolje za najranjiviju djecu, a na ovoj utrci svi su pobjednici već i prije nego što ona počne, rekla je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. - Svake godine ima sve više 'zvijezda' na Mliječnoj stazi, a zaista je bilo posebno vidjeti djecu i roditelje s kolicima kako trče za one najmlađe. Hvala svim sudionicima, volonterima, Čuvarima djetinjstva, partnerima, Ministarstvu zdravstva, Gradu Zagrebu te Zagrepčankama i Zagrepčanima što su pomogli da napravimo značajan iskorak prema osiguravanju najbolje moguće skrbi za mame i bebe u svim hrvatskim rodilištima, poručila je na kraju utrke Regina M. Castillo.

 

 

Komentari