Nakon jedanaestereca Zambiji Afrički kup nacija

Objavljeno: 13.02.2012. 08:25

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: usatoday.com

Na stadionu u Libervilleu, glavnom gradu Gabona, koji je ove godinu zajedno s Ekvatorijalnom Gvinejom ugostio Afrički kup nacija, odigrana je posljednja, odnosno finalna utakmica turnira, u kojoj su se sastali favoriti iz Obale Bjelokosti i vrlo dobra Zambija. Chipolopolosi su kao svojevrsno iznenađenje natjecanja u finale ušli pobijedivši Ganu 1:0, dok su Slonovi neporaženi u posljednjih devet utakmica, piše Ivan Dominik za sportnet...

Utakmica je započela žustro s obje strane, a u prvih je 15 minuta čak bolja bila Zambija. Više šansi stvorili su Bakreni meci, a najbolju je imao već u drugoj minuti branič Sunzu, koji je nakon prekrasne akcije poslije kornera pucao s vrha kaznenog prostora. Međutim, odlično je reagirao bjelokošćanski vratar Boubacar Barry, znan kao Copa obranivši svoja vrata.

Nakon te stopostotne prilike, Zambija je u nekoliko navrata prijetila Barryjevim vratima, no obrana Slonova je otklonila sve opasnosti. Kod Obale Bjelokosti je u prijetnjama prema protivničkim vratima najviše prijetio Gervinho, međutim cijelo poluvrijeme je prošlo u opreznoj igri i taktičkom nadmudrivanju. Nakon prvih 45 minuta nije se naslućivao izgledni pobjednik, a Slonovi definitivno nisu opravdali ulogu "papirnatog" favorita. Na odmor se otišlo s rezultatom 0:0 s kojim su u tom trenutku zadovoljne mogle biti obje ekipe. U punim su sastavima igrale obje reprezentacije, a u drugo poluvrijeme se krenulo još opreznije nego što se igralo u prvom dijelu.

Pola sata prije kraja susreta prvi je žuti karton zaradio Zambijac Ismael Tiotte, a na Stade d'Angondjeu su zaredale grubosti i nervoza. Takva igra s obje strane rezultirala je jedanaestercem za Slonove u 69. minuti nakon prekršaja Henryja Nyambe Mulenga. Međutim, penal je preko gola pucao jedan od najboljih afričkih napadača u povijesti, Didier Drogba, a rezultat je ostao isti.

Do kraja utakmice nije bilo većih uzbuđenja osim prilike Gradela, koji je zamijenio Salomona Kaloua. Gradel se našao u 16-tercu Zambije te lijevom nogom pucao nekoliko centimetara od vratnice protivničke momčadi. Nedugo zatim je sudac utakmice, Senegalac, Badara Diatta, označio kraj regularnog dijela, poslije četiri minute nadoknade, a obje su se ekipe morale pripremiti za produžetke. Budući da je François Zahoui, trener Obale Bjelokosti izvršio sve tri izmjene u prvih 90 minuta, nije bilo više mjesta za osvježenja u ekipi Slonova, dok je Zambija imala pravo na jednog novog igrača. Produžeci nisu donijeli toliko očekivani pogodak pa se moralo pristupiti raspucavanju.

Izvođenju penala pristupilo je pet izabranika sa svake strane. Prvih pet izvođača s obje strane uspjeli su naći put do mreže, a među njima se našao i Drogba koji je ovog puta bio precizan. Ni nakon pet serija utakmica nije bila gotova, a živci su bili nategnuti svima na stadionu u Libervilleu, a i šire. Sljedeća dva penala zabili su igrači obje momčadi, a onda je na bijelu točku loptu namjestio Kolo Touré. Branič je pucao u donji lijevi kut vratara Mweenea, koji mu je obranio udarac. Međutim, Zambijac Kalaba je također promašio svoju svoju priliku prebacivši cijeli gol.

U devetoj je seriji Gervinho uputio udarac prema vratima, no lopta koju je uputio završila je iznad gola, a u zambijsku se povijest upisao Stopilla Sunzu zabivši za 8:7 i pobjedu svoje ekipe. Pobjednik prvenstva je Zambija po prvi puta ikada, dok Obala Bjelokosti ostaje na jednom naslovu otprije 20 godina.


Zambija - Obala Bjelokosti 8:7** (0:0, 0:0)

Afrički kup nacija, finale
Liberville, Gabon, Stade d'Angondje, 40.000 gledatelja
Sudac: Badara Diatta (Senegal)

Zambija: Mweene, Chansa, Himonde, Kalaba, C. Katongo, Lungu, Mayuka, Musonda (Mulenga), (F. Katongo), Nkausu, Sinkala, Sunzu
Izbornik: Herve Renard

Obala Bjelokosti: Barry (Copa), Bamba, Drogba, Gervinho, Gosso, Kalou (Gradel), Tiëne, Tiote, K. Touré, Y. Touré (W. Bony), Zokora (Konan)
Izbornik: Francois Zahoui

Izvor: sportnet.hr

Komentari