AKADEMSKI SPORT

Nedeljko Pavlec dobitnik godišnje nagrade Hrvatskog akademskom sportskog saveza

Objavljeno: 30.05.2021. 07:58

Zadnja izmjena: 30.05.2021. 08:34

Na prigodnoj lokaciji, pored spomenika velikom Draženu Petroviću i skulpture "Svjetlo hrvatskog sporta", u četvrtak, 27. svibnja, održana je svečana dodjela godišnjih nagrada Hrvatskog akademskog sportskog saveza, istaknutim pojedincima i ekipama u akademskoj godini 2018/19. i 2019/20. 

Od brojnih nagrada koje su dodijeljene jedna je pripala sportskom djelatniku iz Varaždina. Riječ je o nagradi i priznanju nastavniku tjelesne i zdravstvene kulture u sustavu visokog obrazovanja, zaslužnom za doprinos u razvoju i promicanju studentskog sporta u Republici Hrvatskoj, a dobio ju je Nedeljko Pavlec, prof. Sveučilište Sjever.

Nedeljko Pavlec kontinuirano radi na razvijanju akademskog sporta kod studenata Sveučilišta Sjever intenzivno već šest godina. U akademskoj godini 2019/20. vodio je studente na više međunarodnih natjecanja od kojih treba izdvojiti ona u Izraelu u košarci tri na tri i odbojci na pijesku, zatim je košarkaška ekipa nastupila u Moskvi na vrlo jakom turniru. Tu je i nastup odbojkašica na pijesnu na studenstmo EP u Sloveniji, te studentskom EP u košarci tri na tri u Portugalu. Sve to ne bi bilo moguće bez odličnih rezutata na državnim natjecanjima u organizaciji HASS-a. Takođe, je bio član stručnog stožera za pripremu studenata sportaša u Napulju na Univerzijadi. 

- Na sveučilištu Sjever sport je orrgaaniziran kao izvannastvana aktivnost u sportski sekcijama nogomet, odbojka, košarka te ostali sportovi. Godišnje nastupimo na 12 do 13 natjecanja u muškoj konkurenciji i 8 do 9 natjecanja u ženskoj konkurenciji. U narednom razdoblju cilj nam je uključiti što više ženskih ekipa na natjecanja. Tako smo po prvi puta oformili i nastupili na natjecanjima s ženskom ekipom u futsalu i nogometu te košarci, naglasio je Pavlec.

Europski programi

U sljedećoj akademskoj godini najavljuju se novi programi, a jedan od njih je onaj potaknut od europske akademske organizacije EUSA vezan uz tjelesne aktivnosti i zdravlje.

- Europski program poticanja tjelesne i zdravstvene aktinosti kod studenata i studentica bit će jedan od važnijih na kojima ćemo raditi. Riječ je o tome da se što više studenata i studentica uključi u izborne programe prema interesu u trajanju od dva sata tjedno, tzv. zdravstvenom obliku vježbanja, objasnio je Pavlec.

To nije jedini europski program koji je u planu. Uskoro treba početi i program namijenjem manjinskim skupinama, odnosno ciljanim ranjivim skupinama u društvu.

- Također, EUSA i HASS rade na programu za što veće uljučivanje žena u sport i upravljačke strukture vezane uz akademski sport. Tako u HASS-u već vlada pravilo reciprociteta kod izbora u tijela a potencira seosnivanje što većeg broja ženskih ekipa, dodao je Pavlec.

 

Komentari