RUKOMET

Nikad zanimljivija i neizvjesnija završnica Paket24 Premijer lige

HRS

Objavljeno: 23.03.2021. 18:07

Zadnja izmjena: 23.03.2021. 18:08

Završen je prvi dio Paket24 Premijer lige, a Varaždinci su natjecanje završili na prvom mjestu. A, ono najbolje tek slijedi, jer se Paket24 Premijer liga dijeli na Ligu za prvaka u koju se uključuju PPD Zagreb i Nexe, odnosno Ligu za ostanak gdje šest klubova čeka grčevita borba da i dalje ostanu članovi elitnog razreda hrvatskog rukometa. U Ligu za prvaka plasirali su se Varaždin 1930, Sesvete, Dubrava i Poreč.

Ovo je 29. sezona hrvatske rukometne lige. Prošla je kao što mnogi znaju proglašena ništenom zbog korona virusa. Od prve sezone 1992./93., do ove, liga je mijenjala broj sudionika, sustave natjecanja, imena, ali je samo jedan klub osvajao naslove. To je PPD Zagreb. Do njega je Nexe s čak 11 osvojenih drugih mjesta. Zatim slijedi Metković koji je sedam puta bio doprvak, pa Čakovec i Split po dva puta, te po jednom Medveščak, Karlovac, Zamet, Umag, Osijek i Zadar.

Od sezone 2011./12., liga se igra po sustavu podjele nekada na Ligu za prvaka, Ligu za Europu i Ligu za ostanak. Nakon toga nekoliko sezona imali smo Ligu za prvaka, Ligu za poredak i Ligu za ostanak, a od sezone 2015./16. do danas samo Ligu za prvaka i Ligu za ostanak.

U tih devet sezona od kada se liga dijeli, samo tri kluba mogu se pohvaliti da su bili prvi nakon osnovnog dijela sezone. Rekorder je Varaždin koji je četiri puta bio prvi nakon prvog dijela prvenstva. Dubrava je bila najbolja tri sezone, a dvaput, mnogi su već vjerojatno zaboravili Siscia Sisak. Dubrava je gledajući ukupno najuspješnija jer je uspjela izboriti nastup u čak osam Liga za prvaka. Samo u prvoj sezoni 2011./12., „Veprovi“ nisu bili u borbi za naslov prvaka.

Uz Dubravu najviše nastupa u Ligi za prvaka ima Poreč. Ovo će im biti sedma sezona da su u biranom društvu. S pet nastupa može se pohvaliti Varaždin, četiri Umag, tri Spačva Vinkovci i Karlovac, dva Siscia Sisak, Sesvete te po jednom Split i Zamet.

Uzbudljiva sezona

Prvi dio sezone 2020./21. Paket24 Premijer lige koji je upravo završen bio je iznimno uzbudljiv. O poretku na vrhu odlučivalo je posljednje kolo. Gorica je na kraju nakon briljantnog ulaska u sezonu gdje je imala pet pobjeda i remi u pvih šest susreta ostala bez Lige za prvaka. S druge strane, briljirao je Bjelovar. Oni su prvu pobjedu osvarili tek u sedmom kolu i na kraju će s četiri boda krenuti u Ligu za ostanak.

  • Iz Bjelovara nam dolazi i najbolji strijelac Paket24 Premijer lige. On je Tibor Jurjević. U 18 susreta on je postigao 124 pogotka, ili 6,89 u prosjeku. Do njega je Gabriel Buvinić iz Umaga koji je s utakmicom manje postigao 109 pogodaka. Treći je na toj listi Luka Moslavac iz Poreča sa 103 pogotka.
  • Tri vratara obilježila su prvi dio sezone. Ivan Vekić (Poreč) s 34,3 ima najbolji postotak obrana. Najviše obrana ima pak, Dubravko Grgić (Bjelovar) u 17 susreta 146 ili u prosjeku 8,5. Bolji prosjek od njega ima Sandro Meštrić koji već neko vrijeme nije u Varaždinu, već u Francuskoj. U 13 susreta njegov prosjek bio je 9,6 obrana.
  • Najefiksanija momčad lige je Dubrava. S 527 pogodaka u 18 susreta momčad Kreše Ivankovića došla je do prosjeka od 29,28 pogodaka po susretu. Najbolju obranu ima Gorica. U 18 nastupa sastav iz Velike Gorice primio je samo 392 pogoka , ili 21,78 u prosjeku po jednom susretu, što je san svakog trenera.

Komentari