Od NK Varteksa do NK Varaždin Varaždina - Kronologija "magičnih" promjena imena

Objavljeno: 17.08.2015. 15:21

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Arhiva

Vrlo je konfuzno stanje u varaždinskom nogometu i već se četiri godine ništa ne miče s mjesta, a svi zaljubljenici u najvažniju sporednu stvar na svijetu iz varaždinskog kraja pitaju se hoće li ikada gledati u Varaždinu klubove nalik Mallorci, Heerenveenu ili pak Aston Villi.

Već su više od četiri godine prošle otkako je Nogometni klub Varaždina, prijašnji Varteks izbačen iz 1.HNL zbog financijskih dubioza. U međuvremenu je u srpnju 2011. godine osnovan navijački Varteks zbog nezadovoljstva promjenom imena kluba. Prvoligaša (koji je prvi put u lipnju 2010. promijenio ime) su u posljednjoj sezoni napustili navijači i sve je pucalo po šavovima. Na kraju je klub zbog blokade Milana Pavličića i još nekolicine igrača izbačen iz najvišeg ranga. Također kasnije su čelnici Nogometnog kluba Varaždin osnovali Varaždin Školu nogometa te su registrirali nekolicinu ljudi koja se nikada nije bavila nogometom.

Krajem srpnja 2013. godine suspenzija NK Varaždinu je skinuta i klub se manevrom ubacio u 3.HNL Sjever. Najavljivale su se velike stvari, no ništa od toga. Momčad je preuzeo Ivica Solomun, a stožerni igrač bio je Marko Rog. On je u toj sezoni igrao za juniore i za seniore. Na kraju je kako to biva otišao je bez odštete u Split, a braća Žužul su ga ovog ljeta prodali u Dinamo za oko pet milijuna eura. Riječ je o najskupljem igraču u povijesti 1.HNL, a čelništvo varaždinskog kluba vjerojatno bi i Messija pustilo bez odštete. No, osim Roga u sljedećoj sezoni otišlo je još nekoliko igrača. Cvek je u Zavrču ove sezone postao kapetan, a vrlo vjerojatno slovenski prvoligaš nije ni kune platio na konto varaždinskog trećeligaša. No, nije ni mogao jer je račun bio u blokadi, kao što je i sada.

U drugoj sezoni sve je počelo pucati. Na polusezoni je otišao Solomun, a momčad je u drugom dijelu vodio Miljenko Mumlek. Na kraju su prošlu sezonu završili na desetom mjestu.

Sve je trebalo krenuti na bolje kad se provede pretvorba (u dioničko društvo) i privatizacija. Priča o toj privatizaciji stara je 10 godina i na kraju ništa od tog spasonosnog procesa.

Odlučili su se čelnici da je ipak bolje da NK Varaždin ide u stečaj, a da se nastavi s NK Varaždinom Školom nogometa koja je prošle sezone osvojila 1.ŽNL. Ponovo je napravljeno nekoliko "magičnih trikova" s promjenama imena. NK Varaždin koji ide u stečaj i kasnije u likvidaciju sada se zove Varaždinski športski nogometni klub, a NK Varaždin ŠN preimenovan je NK Varaždin Varaždin. S tim klubom kreće u Treću HNL Istok s velikim vjetrom u leđa iz Županijskog nogometnog saveza Varaždin.

Kako kruže kuloarske priče, ima podršku Hrvatskog nogometnog saveza i možda bi NK Varaždin Varaždin mogao postati druga Dinamova Lokomotiva ili Radnik iz Sesveta. Mamići bi tako u budućnosti u Varaždin mogli "posuditi" nekolicinu igrača.

No, ako ne dođe do toga vjerojatno će se ići na gašenje klubova i trikovima s imenima. Možda će se za kojih deset godina klub u ne znam kojem rangu zvati NK Varaždin Varaždin iz Varaždina, a ostat će samo dugovi.

Živi bili pa vidili. Naravno da bi svi željeli ponovo gledati europske klubove, no teško da ćemo to vidjeti.

S druge strane čelnici navijačkog Varteksa koji se ove sezone natječu u Međužupanijskoj ligi, previše se opterećuju s NK Varaždinom Varaždin. Razumljivo jer rade volonterski i ništa im nije poklonjeno. No, s trenutnim financijama ni NK Varteks za kojih pet godina ne može do 1.HNL. Teško će to poći za rukom i Varaždinu. Sve u svemu recept je ujedinjenje i pomirenje iako je to vrlo teško zamislivo.

Ovako se gube talentirana djeca, a na stadionu se prvenstvenoj utakmici neće pojaviti više od 500 gledatelja.

Komentari